Palestínsky premiér ponúkol rezignáciu

Šéf palestínskej vlády na Západnom brehu Rámí Hamdalláh v piatok ponúkol svoju rezignáciu, informovala miestna tlačová agentúra WAFA. Hamdalláh chce údajne týmto krokom vytvoriť priestor na vytvorenie nového vládneho kabinetu, v ktorom by už okrem Fatahu mali sedieť aj zástupcovia militantného palestínskeho hnutia Hamás. Časový rámec, kedy sa tak udeje, zatiaľ nezverejnili.

25.04.2014 22:15
Izrael, Benjamin Netanjahu Foto: ,
John Kerry a Benjamin Netanjahu
debata

Izrael vo štvrtok rozhodol o pozastavení mierových rokovaní s Palestínčanmi v reakcii na tohtotýždňové implementovanie dohody o zmierení medzi hnutiami Fatah a Hamás. Židovský štát už údajne chystá aj ekonomické sankcie voči palestínskej administratíve spravujúcej okupovaný Západný breh. Tú vedie jeden z lídrov Fatahu, palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

Znepriatelené palestínske hnutia ešte v roku 2011 uzavreli Egyptom sprostredkovanú dohodu o prímerí, tú sa však až doteraz nepodarilo uviesť do praxe. Izrael doteraz oficiálne rokoval len s Fatahom a rozhovory s militantným Hamásom dlhodobo odmieta.

Obama navrhuje prestávku v mierových rokovaniach

Prezident USA Barack Obama v piatok vyhlásil, že zatiaľ nie je pripravený vzdať sa myšlienky mieru na Blízkom východe, a vyriešeniu terajších ťažkostí v rokovaniach medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sprostredkovaných Washingtonom by mohla pomôcť „prestávka“.

Predstaviteľom oboch znepriatelených strán pritom vytkol nedostatok „politickej vôle“ pristúpiť k nutným kompromisom. Vyjadril sa tak deň po tom, ako izraelská vláda rokovania pozastavila v reakcii na posilňovanie spolupráce medzi hnutím palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása s organizáciou Hamás, ktorú Izraelčania i Američania označujú prívlastkom teroristická.

Obama na tlačovej konferencii v juhokórejskom Soule povedal, že takéto konanie Palestínčanov je len jednou z viacerých volieb, ktoré obe strany urobili v uplynulých týždňoch a znížili tým šance na dosiahnutie mierovej dohody.

„Môže nastať moment, keď je len treba urobiť prestávku a obe strany sa musia poobzerať po alternatívach,“ tvrdí americký líder. „Úprimne povedané sme nepozorovali takú politickú vôľu, aby boli naozaj prijaté ťažké rozhodnutia, a to platí pre obe strany,“ zhodnotil doterajší priebeh rokovaní.

„Budeme ich naďalej povzbudzovať k tomu, aby prešli tými dverami,“ dodal Obama s tým, že neočakáva, že by sa tak stalo „budúci týždeň, budúci mesiac alebo v priebehu najbližších šiestich mesiacov“. Minister zahraničných vecí USA John Kerry pôvodne označoval za cieľ „dosiahnutie dohody o konečnom štatúte počas deviatich mesiacov“, teda najneskôr koncom apríla

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ešte začiatkom apríla nariadil členom svojej vlády, aby prerušili všetky kontakty s palestínskymi ministrami, čo má byť odpoveďou na „hrubé porušenie záväzkov vyplývajúcich z mierových rozhovorov“ zo strany Palestínčanov.

Tí podľa Izraelčanov blokujú mierové rokovania oživené počas minulého roka, podľa Kerryho je však dôvodom krízy plán výstavby ďalších 700 bytových jednotiek pre židovských osadníkov v okupovanom východnom Jeruzaleme.

Izrael tiež podľa neho porušil dohodu, keď neprepustil poslednú skupinu zo 104 palestínskych väzňov tak, ako prisľúbil. Definitívne pozastavenie rokovaní zo strany Izraela nasledovalo po stredajšom oznámení palestínskych hnutí Fatah a Hamás, že začnú rokovania o vytvorení spoločnej vlády v súlade s dohodou o vzájomnom zmierení z roku 2011.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Barack Obama