Zeman si zaslúži Nobelovu cenu mieru, myslí si ruský akademik

Ruský akademik Sergej Komkov navrhol českého prezidenta Miloša Zemana za kandidáta na Nobelovu cenu za mier. Zeman si podľa Komkova toto ocenenie zaslúži za vyvážený prístup k ukrajinskej kríze, napísala v piatok ruská informačná agentúra Regnum.

25.04.2014 22:45
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman
debata (35)

Komkov, ktorý je okrem iného predsedom Ruského fondu pre vzdelávanie, podľa agentúry nórskemu výboru pre udeľovanie Nobelových cien Zemana navrhol na udelenie ceny v roku 2015.

„Spočiatku rovnako ako mnohí iní európski politici vyzýval na aktívny postupu európskych krajín na území Ukrajiny. Až do vyslania síl NATO. Po tom, čo sa starostlivo zaoberal situáciou, ktorá tam vznikla, však výrazne zmenil svoj ​​postoj k týmto udalostiam,“ cituje agentúra akademikovo odôvodnenie.

Komkovi sa predovšetkým páči, že Miloš Zeman podľa neho podporil pozíciu Ruska v otázke Krymu, keď „vyhlásil, že jedine Ruská federácia je schopná zabezpečiť skutočné občianske práva obyvateľstvu Krymského polostrova“.

Oceňuje tiež, že český prezident vraj povedal, že Krym bol vždy neoddeliteľnou súčasťou Ruska a Ukrajine ho nezmyselne daroval Nikita Chruščov.

Agentúra Regnum pripomenula, že Komkov patril k iniciátorom navrhnutia ruského prezidenta Vladimira Putina na tohtoročnú Nobelovu cenu za mier.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miloš Zeman #nobelova cena za mier #Ukrajina #kríza na Ukrajine