Ukrajina sa mieni vojensky brániť ruskej 'mierovej' misii

Ukrajina bude vojensky reagovať, ak do krajiny pod zámienkou mierovej operácie vpadnú ruské jednotky. Vyhlásil to ukrajinský minister obrany Mychajlo Koval.

26.04.2014 09:44 , aktualizované: 17:27
armáda, Ukrajina, tank Foto: ,
Ukrajinská armáda neďaleko miest Sviatohirsk a Slaviansk na východe krajiny.
debata (400)

Ten už skôr vyhlásil, že ukrajinské sily sú pripravené akúkoľvek agresiu odraziť. Koval v sobotu priamo reagoval na nedávne vyhlásenie stáleho ruského predstaviteľa pri OSN Vitalija Čurkina, podľa ktorého „Rusko má medzinárodnoprávny základ na vyslanie svojich mierotvorcov na Ukrajinu v prípade nutnosti“. „OSN žiadny takýto mandát Rusom neudelilo,“ povedal Koval agentúre Interfax Ukrajina. „Všetci už majú plné zuby ruských hier na udržiavanie mieru.“

„Pokiaľ prídu, dostanú to, čo si zaslúžia. Vykonáme bojové operácie," dodal Koval. V noci na piatok sa údajne ruskí vojaci s technikou pokúsili v kamufláži mierových síl OSN dostať na Ukrajinu.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý predčasne kvôli domácej situácii ukončil návštevu Talianska a Vatikánu, vyhlásil, že v noci na sobotu ruské vojenské lietadlo sedemkrát narušilo ukrajinský vojenský priestor. Už v piatok o opakovanom narušovaní ukrajinského vzdušného priestoru ruskými lietadlami informovalo americké ministerstvo obrany. Moskva ale podľa AFP odmietla, že by jej stroje bez povolenia prekračovali hranice s Ukrajinou.

Medzitým o situácii na Ukrajine telefonicky rokovali ruský minister zahraničia Sergej Lavrov a jeho nemecký kolega Frank – Walter Steinmeier. Témou hovoru, o ktorý podľa Moskvy požiadal Berlín, boli možné kroky pre uvoľnenie napätia, uviedol Kremeľ. spä ank

Rusku sa nepáči rastúca sila NATO v Pobaltí, Poľsku a Čiernomorí

Rusko je znepokojené posilňovaním prítomnosti NATO v Poľsku, Pobaltí a Čiernom mori. V telefonickom rozhovore so svojím americkým náprotivkom Martinom Dempseym to vyhlásil náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov, uviedla to ruská televízia RT (predtým Russia Today).

Gerasimov takisto kritizoval rastúci počet ukrajinských vojakov pri ruských hraniciach, ktorí vraj môžu vykonávať sabotáže.

Príchod skupiny amerických vojakov do Rigy. Foto: Reuters, INTS KALNINS
vojaci, Riga, USA, Lotyšsko Príchod skupiny amerických vojakov do Rigy.

„Naše obavy vyvolávajú rastúce počty amerických leteckých síl a vojakov v Pobaltí, Poľsku a tiež aliančné lode v Čiernom mori,“ povedal podľa ruského ministerstva obrany Gerasimov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu už skôr vyhlásil, že vojnové hry NATO vo východnej Európe k upokojeniu situácie nepomôžu.

NATO sa rozhodlo posilniť obranu pobaltských republík a svojich východných hraníc. Spojené štáty v utorok oznámili, že pošlú na sériu vojenských cvičení v Poľsku a pobaltských štátoch 600 vojakov. Do Poľska už v stredu priletelo 150 amerických vojakov.

Gerasimov sa v telefonáte s Dempseym zmienil tiež o „početných zoskupeniach síl“ ukrajinskej armády v pohraničí. „Na ukrajinskej strane hranice s Ruskom operujú ľahké mechanizované pohraničnej jednotky, ktoré sú určené na podvratné akcie,“ tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Rusko má pri hraniciach s Ukrajinou podľa odhadov NATO približne 40-tisíc vojakov. Západ aj Kyjev opakovane vyzývajú Moskvu, aby armádu stiahla, pretože ruská vojenská prítomnosť pri hraniciach podľa nich k upokojeniu situácie na separatistickom východe Ukrajiny neprispieva. Rusko tvrdí, že inváziu neplánuje, ale že je pripravené zasiahnuť na ochranu krajanov a rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

Osud zajatých pozorovateľov OBSE je na Ukrajine nejasný

Zadržaných zástupcov medzinárodnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), medzi ktorými je aj Čech, považujú proruskí separatisti za špiónov NATO. Vyhlásil to predstaviteľ vzbúrencov na východe Ukrajiny Denis Pušilin, tvrdí agentúra AFP.

Proruský ozbrojenec hliadkuje na ulici v... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, Slaviansk Proruský ozbrojenec hliadkuje na ulici v Slaviansku.

Skupina, ktorú ozbrojenci zadržali v piatok v Slaviansku, sa podľa Pušilina dostane na slobodu len výmenou za iných zajatcov. „Včera (v piatok) sme zadržali vyzvedačov NATO,“ povedal Pušilin. „Tí ľudia z OBSE nebudú prepustení, vymeníme ich za našich, ktorí sú väznení.“

„Nie sú rukojemníci, ale vojnoví zajatci,“ povedal už skôr podľa APA ďalší z vodcov separatistov Vjačeslav Ponomarjov, ktorý je zároveň samozvaným starostom Slaviansku. Ten v piatok vyhlásil, že v skupine pozorovateľov bol vojenský špión najatý ukrajinskou vládou.

Zásah proti inšpektorom označilo ukrajinské ministerstvo zahraničia za ďalší dôkaz, že ozbrojenci na východe Ukrajiny nie sú mierumilovní demonštranti, ako tvrdí Moskva, ale teroristi. OBSE už v piatok na Twitteri spresnila, že zadržaní boli vojenskí pozorovatelia z osobitného tímu pre kontrolu odzbrojenie podľa Viedenského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajine ešte súčasne pôsobí misia civilných pozorovateľov.

Zadržanú skupinu, ktorú vedie Nemecko, tvoria podľa OBSE traja nemeckí vojaci a nemecký prekladateľ a vojenskí zástupcovia z Česka, Poľska, Švédska a Dánska. Ozbrojenci zajali tiež päť ukrajinských vojakov, ktorí medzinárodný tím sprevádzali, a ich vodičov.

V zajatí by teda malo byť 14 ľudí. Či je tomu skutočne tak, nie je jasné. Nemecká televízia N-tv s odvolaním na separatistov informovala o 12 zadržaných, iné médiá zase hovoria o 13 ľuďoch. Nemecké ministerstvo zahraničia zriadilo vo východukrajinskom Donecku krízový štáb, ktorý sa snaží povstalcov na prepustenie pozorovateľov prinútiť diplomatickou cestou. Nemecké médiá to ale považujú za ťažké riešenie.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #OBSE #Ukrajina #Slaviansk