Juhokórejský premiér rezignoval, zle riešil nehodu trajektu

Juhokórejský premiér Čong Hong-wong v nedeľu oznámil, že sa rozhodol rezignovať na svoju funkciu. Reagoval tým na kritiky, ktoré sa na jeho vládu zniesli v súvislosti s riešením nehody trajektu zo 16. apríla. Nešťastie si vyžiadalo 187 mŕtvych a 115 nezvestných. Prezidentka Potom Kun-hje demisiu ministerského predsedu prijala, jej hovorca ale podľa agentúr Reuters a AFP spresnil, že Čong Hong-wong zostane v úrade do ukončenia záchranných prác.

27.04.2014 08:25 , aktualizované: 11:33
Čong Hong-won, premiér, Južná Kórea, trajekt,... Foto: ,
Juhokórejský premiér Čong Hong-wong sa rozhodol rezignovať na svoju funkciu.
debata (12)

„V mene vlády sa ospravedlňujem za množstvo problémov od neschopnosti zabrániť nehode po neschopnosť včasného riešenia nešťastia,“ uviedol Čong. „V našej spoločnosti sa vyskytuje príliš veľa nezrovnalostí a zlých praktík. Dúfam, že toto hlboko zakorenené zlo bude napravené tak, aby sa podobné nešťastie už nezopakovalo,“ do­dal.

Plavidlo sa 476 ľuďmi na palube sa potopilo pri brehoch Kórejského polostrova počas rutinnej plavby na výletnej ostrov Čedžu. Väčšina cestujúcich boli stredoškolskí študenti na školskom výlete. K vysokému počtu obetí prispelo to, že posádka potápajúcej sa lode najprv pasažierom nariadila, aby zotrvali na miestach. Plavidlo išlo však rýchlo ku dnu a ľudia sa už potom nestihli dostať z podpalubia.

Pomalá záchrana, chybné informácie

Verejnosť kritizovala vládu za pomalé tempo záchranných operácií a informačný chaos. Miestne úrady okrem iného krátko po nehode chybne oznámili, že všetci žiaci na lodi boli zachránení.

Vláda tiež priznala omyly pri identifikácii mŕtvych. Podľa britského denníka The Guardian rodinám odovzdali omylom tela cudzích ľudí, nie mŕtvych príbuzných.

Keď premiér Čong navštívil deň po tragédii smútiacich rodičov, vypískali ho a jeden z nich po ňom hodil fľašu s vodou, pripomenula agentúra Reuters.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Južná Kórea #trajekt