Do Ríma prišlo na svätorečenie pápežov milión pútnikov

180-tisíc ľudí v nedeľu skoro ráno zaplnilo Svätopeterské námestie vo Vatikáne, kde pápež František vyhlásil za svätých svojich dvoch predchodcov v čele katolíckej cirkvi - Jána Pavla II. a Jána XXIII. Polícia námestie otvorila o 5:30, teda zhruba štyri hodiny pred začiatkom slávnostného obradu, informovala agentúra Reuters.

27.04.2014 09:00 , aktualizované: 15:00
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol... Foto: ,
Katolícki veriaci na Via Della Conciliazione pred Svätopeterským námestím.
debata (169)

Modlitbami a spevmi sa začal v nedeľu o 10:00 vo Vatikáne obrad svätorečenia pápežov Jána Pavla II. a Jána XXIII.

Vlastnú kanonizáciu na Svätopeterskom námestí viedol pápež František spolu s emeritným pápežom Benediktom XVI. Bola to prvá súčasná kanonizácia dvoch niekdajších pápežov v dejinách Cirkvi.

Sledujte svätorečenie z Vatikánu naživo

Slávnostnú omšu koncelebrovalo približne 150 kardinálov a 1 000 biskupov. Prítomní boli aj zástupcovia iných náboženských denominácií – pravoslávnych veriacich, anglikánov, židov aj moslimov.

Sväté prijímanie na Námestí svätého Petra a na Via della Conciliazione rozdávalo 870 kňazov.

Dianie na námestí mohli veriaci sledovať na 19 veľkých obrazovkách rozmiestnených po metropole.

Emeritný pápež Benedikt XVI. sa na svätorečení...
Na slávnosti svätorečenia.
+33Veriaci na Filipínach.

Slávenie sa začalo samotným obradom svätorečenia, trojitou žiadosťou prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kardinála Angela Amata adresovanou pápežovi.

Nasledovala slávnostná formula, ktorú predniesol pápež na potvrdenie návrhu, aby si univerzálna Cirkev uctila nových svätých.

Potom prezentovali relikvie nových svätcov.

Pápež František si uctil relikvie svätého... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Pápež František si uctil relikvie svätého pápeža Jána Pavla II. Doniesla ich Floribeth Mora, žena z Kostariky, ktorá bola zázračne uzdravená z náhlej aneuryzmy na príhovor Jána Pavla II.

Ostatky Jána XXIII. doniesli jeho príbuzní spolu s primátorom mesta Bergamo a predsedom Nadácie pápeža Jána XXIII.

V prípade Jána Pavla II. to bola jedna z dvoch žien, ktorým uznali zázrak na príhovor tohto pápeža.

Po vďakyvzdaní eucharistické slávenie pokračovalo spevom Glória. Evanjelium predniesli v gréčtine a latinčine.

Poľskí pútnici s červenobielymi vlajočkami rodnej krajiny Jána Pavla II. boli medzi prvými, ktorí sa pred svitaním na Svätopeterské námestie pretlačili. Väčšina z nich strávila noc pod holým nebom na matracoch v okolitých uliciach.

Iní nešli spať vôbec a zúčastnili sa celonočných modlitieb v asi desiatke kostolov v centre Ríma, napísala agentúra AP.

Na svätorečení v Ríme boli aj Slováci

Na svätorečenie Jána Pavla II. a Jána XXIII. prišli do Ríma aj skupiny Slovákov. Rodina od Nových Zámkov prišla na slávnosť autom už v piatok. Od večera boli však vo Večnom meste.

„Aby sme sa dostali na námestie, zostali sme od polnoci stáť na ulici v blízkosti Svätopeterského námestia. Spať sa nedalo, prichádzali davy ľudí. Aj keď na námestie púšťali až ráno, už v noci boli ulice okolo námestia plné,“ povedala vysokoškoláčka Lu­cia.

Skupinu pútnikov, ktorí prišli zo Slovenska v troch autobusoch, viedol katolícky kňaz Pavol Gajdoš. Podľa neho obaja noví svätci dokázali spájať ľudí a toho dôkazom sú aj dnešné davy ľudí vo Vatikáne.

Na svätorečenie dorazili štyri desiatky prezidentov a premiérov z celého sveta. Slovensko na slávnostnom obrade zastupoval prezident Ivan Gašparovič.

Po skončení svätorečenia nasledovalo krátke zdvorilostné stretnutie pápeža Františka s vedúcimi delegácií na úrovni hláv štátov a predsedov vlád. František potom pozdravoval prítomných veriacich.

Pútnici na Svätopeterskom námestí. Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. 1 Pútnici na Svätopeterskom námestí.

Obaja zosnulí pápeži sú považovaní za najobľúbenejšie a najvplyvnejšie hlavy katolíckej cirkvi v novodobých dejinách.

Ján Pavol II. stál na čele cirkvi od roku 1978 do svojej smrti v roku 2005 a prispel k pádu komunistických režimov vo východnej a strednej Európe. Ján XXIII., ktorý bol pápežom v rokoch 1958 až 1963, zvolal historický druhý vatikánsky koncil, ktorého úlohou bolo reagovať na potreby modernej doby.

169 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Rím #Ján Pavol II. #svätorečenie #Ján XXIII.