Separatisti na Ukrajine prepustili väzneného Švéda z misie OBSE

Proruskí ozbrojenci vo východoukrajinskom Slaviansku v nedeľu večer prepustili švédskeho člena misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej účastníkov od piatku zadržiavajú.

27.04.2014 11:45 , aktualizované: 19:46
Ukrajina, OBSE, zadržaní Foto: ,
Proruskí separatisti sprevádzajú delegátov OBSE pred piatkovými rokovaniami o oslobodení inšpektorov OBSE zadržiavaných v Slaviansku.
debata (106)

Predtým dali separatisti vedieť, že budú rokovať s delegáciou OBSE, ktorá chce dosiahnuť prepustenie skupiny svojich vojenských pozorovateľov. Medzi zadržanými, ktorých povstalci považujú za vyzvedačov, je aj príslušník českej armády.

Jeden zo zadržaných pozorovateľov v nedeľu vyhlásil, že skupina je v poriadku.

Hovorkyňa samozvaného slavianského starostu Vjačeslava Ponomariova Stella Choroševová podľa agentúry Reuters uviedla, že Švéd bol prepustený zo zdravotných dôvodov. „Trpí miernou formou cukrovky, preto sme sa rozhodli nechať ho ísť,“ povedala Choroševová s tým, že nikto ďalší nateraz oslobodený nebude.

Zadržaných pozorovateľov ukázali na tlačovke v Slaviansku

Separatisti počas nedele usporiadali tlačovú konferenciu v budove mestského úradu v Slaviansku, na ktorú prizvali asi šesť desiatok novinárov. Pred nich potom predviedli osem západných pozorovateľov OBSE. Zadržiavaní boli v civilných odevoch a pôsobili dojmom, že sú v dobrom zdravotnom stave.

„Sme dôstojníci OBSE s diplomatickým statusom,“ vyhlásil v mene skupiny jej šéf, nemecký plukovník Axel Schneider. „Naša prítomnosť v Slaviansku je nepochybne politickým nástrojom pre tých, ktorí v ​​regióne rozhodujú. Využijú ju pri vyjednávaní,“ do­dal.

Schneider ďalej novinárom povedal, že mu nikto neublížil a že členovia skupiny neboli fyzicky vystavení zlému zaobchádzaniu. Zdôraznil, že skupina prišla do Slavianska bez zbraní a striktne dodržiavala svoj ​​mandát podľa pravidiel OBSE.

Dodal, že nie sú vojnovými zajatcami, ale „hosťami“ slavianskeho starostu.

Ponomariov je optimista

Samozvaný starosta Ponomariov ešte pred tlačovou konferenciou dal najavo optimizmus: verí, že sa podarí nájsť riešenie situácie okolo tímu OBSE.

Ponomariov vyhlásil, že nadviazal telefonický kontakt s vyjednávači OBSE. Za základný variant východiska označil výmenu zadržaných predstaviteľov OBSE za separatistov väznených ukrajinským režimom.

„Vojaci (inšpektori OBSE) sú rukojemníkmi situácie, ale myslím, že všetko bude v poriadku. Dosiahneme nejaké dohodu,“ citovala Ponomariova agentúra Reuters.

Mapy sú podľa Ponomariova znakom špiónov

Ponomarjov tvrdí, že u zadržaných boli nájdené dokumenty nasvedčujúce tomu, že vyvíjali výzvednú činnosť. „Keď nájdeme mapy, v ktorých sú údaje o našich strážnych stanovištiach, vyvoláva to dojem, že ide o ľudí, ktorí vykonávajú určitú špionážne misiu,“ vyhlásil.

Šéf slavianských vzbúrencov Vjačeslav... Foto: SITA/AP, GLEB GARANICH
Ukrajina, OBSE, zajatci, Šéf slavianských vzbúrencov Vjačeslav Ponomariov podmieňuje rozhovory o prepustení väznených členov európskej vojenskej misie odvolaním sankcií, ktoré Európska únia vyhlásila proti vodcom povstaleckých skupín na východe Ukrajiny.

OBSE v piatok uviedla, že zadržaní boli vojenskí pozorovatelia z osobitného tímu pre kontrolu odzbrojenia podľa Viedenského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajine súčasne pôsobí aj misia civilných pozorovateľov.

Pozorovateľov pozvala Ukrajina

Nemecké ministerstvo obrany v nedeľu podľa DPA k spomínanej misii uviedlo, že inšpekciu OBSE schválilo. „Nešlo teda o nejaké bilaterálne opatrenia, ale o misiu na pozvanie Ukrajiny, ktorú OBSE odsúhlasila,“ uviedol hovorca ministerstva.

Dodal, že inšpekcia sa začala v marci a že Nemecko je v poradí štvrtou krajinou, ktorá odvtedy kontrole velí. Cieľom je podľa Berlína vybudovanie dôvery a zabezpečenie otvorenosti.

„Preto je potrebné vysielať neutrálnych pozorovateľov pod záštitou OBSE aj do krízových oblastí,“ dodalo ministerstvo obrany.

Zadržanú skupinu tvoria podľa OBSE traja nemeckí vojaci a nemecký prekladateľ a vojenskí zástupcovia z Česka, Poľska, Švédska a Dánska. Český vojak má hodnosť podplukovníka a v armáde pôsobí v odbore kontroly odzbrojenia, informovalo české ministerstvo obrany.

Zajali aj Ukrajincov

Ozbrojenci podľa nemeckých zdrojov zajali tiež päť ukrajinských vojakov, ktorí medzinárodný tím sprevádzali, a ich vodičov.

V nedeľu popoludní sa v médiách, s odvolaním sa na ukrajinského ministra zahraničia Andrija Deščycju, objavila správa, že do Kyjeva odcestoval generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier. OBSE túto informáciu však dementovala.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #OBSE #kríza na Ukrajine #Slaviansk #Ukrajna