Nové sankcie proti Rusku ohlásia USA a EÚ v pondelok

Je potrebné vyslať Rusku odkaz, že jeho destabilizujúce akcie na východe a juhu Ukrajiny musia prestať. USA a Európa musia ukázať jednotu, povedal v nedeľu americký prezident Barack Obama na tlačovej konferencii v Kuala Lumpure. Ku kríze na Ukrajine sa počas svojej návštevy v Malajzii vyjadril v čase, keď sa USA a ich európski partneri chystajú uvaliť na Moskvu nové sankcie.

27.04.2014 15:20
Barack Obama, USA, Malajzia Foto: ,
Americký prezident Barack Obama sa počas svojej cesty po Ázii vyjadroval aj k situácii na Ukrajine.
debata (85)

Nové kroky proti Rusku ako reakciu na jeho postoj k ukrajinskej kríze by mali Spojené štáty a Európska únia oznámiť v pondelok.

Sankcie majú však len rozšíriť zoznam ľudí, ktorí majú zakázaný vstup na územie USA a EÚ a ktorí tu majú zmrazený majetok, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

„Posilníme svoju pozíciu, aby sme odradili (ruského prezidenta Vladimira) Putina (…) uvidí, že svet a Spojené štáty a Európa sú jednotné, že to nie je len americko-ruský konflikt,“ citoval Reuters nedeľné vyhlásenie šéfa Bieleho domu.

Rusko podľa Obamu „nepohlo ani prstom“, aby prinútilo proruských separatistov a povstalcov na Ukrajine rešpektovať medzinárodné dohody na vyriešenie krízy.

„V skutočnosti sú silné dôkazy o tom, že (Rusi) povzbudzujú (separatistické) aktivity na východnej a južnej Ukrajine,“ povedal Obama.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #sankcie #Barack Obama #Ukrajina #kríza na Ukrajine