Poliaci privítali svätorečenie Jána Pavla II. s nadšením

Po celom Poľsku vyzváňali zvony a davy veriacich tlieskali po tom, čo v nedeľu pápež František vo Vatikáne vyhlásil za svätého poľského pápeža Jána Pavla II. Súčasne s ním bol pri bezprecedentnom obrade dvojitej pápežskej kanonizácie na Svätopeterskom námestí svätorečený aj niekdajší taliansky pápež Ján XXIII.

27.04.2014 16:00
Poľsko, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II.,... Foto: ,
Poliaci vo Wadowiciach, rodisku pápeža Jána Pavla II.
debata (5)

Tisíce poľských veriacich prišli na mnohých miestach Poľska na koncerty a modlitby na uctenie pápeža, ktorého v tejto krajine vnímajú ako národného hrdinu, čo pomohol skoncovať s komunizmom.

„Je to veľký deň pre Poľsko. Je to veľký deň pre mňa. Svojím učením a svojimi návštevami našej krajiny zmenil Poľsko a zmenil nás,“ citovala agentúra AP dojatá Máriu Jurekovú z Krakova.

Veriaci v Krakove. Foto: Reuters, AGENCJA GAZETA
Poľsko, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. Veriaci v Krakove.

V tomto meste budúce pápež ešte ako Karol Wojtyla študoval a neskôr pôsobil ako biskup a arcibiskup.

Tiež osemročný chlapec pomenovaný po pápežovi Karolovi v nedeľu vyhlásil, že je šťastný. Jeho otec Janusz Balazinski verí, že podporou od svätého budú jeho modlitby silnejšie ako doteraz. „Budeme sa tak s ním viac stretávať. Je jedným z nás,“ povedal chlapcov otec.

Wadowice zaplavil dav pápežových rodákov

Vo Wadowiciach neďaleko juhopoľského Krakova, kde sa Wojtyla v máji 1920 narodil, zaplavil dav miestnu baziliku, ulice i park pomenovaný po Jánovi Pavlovi II.

Tu aj v ďalších poľských mestách sprevádzalo priamy prenos kanonizácie zhromaždenie k vďakyvzdaniu za svätorečenie Poliaka, ktorý stál na čele katolíckej cirkvi takmer 27 rokov – od roku 1978 do roku 2005. Bol tak najdlhšie úradujúcou hlavou katolíckej cirkvi 20. storočia.

Katolícki veriaci v Poľsku oslavujú... Foto: Reuters, AGENCJA GAZETA
Poľsko, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol II., Ján XXIII. Katolícki veriaci v Poľsku oslavujú svätorečenie svojho rodáka Jána Pavla II.

Ďalšie tisíce Poliakov odišli do Vatikánu, kde pri obrade kanonizácie na Svätopeterskom námestí viali početné poľské vlajky.

Ján Pavol II. stále utvára imidž Poľska, usúdil podľa AP krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz, ktorý býval osobným sekretárom poľského pápeža.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pápež #pápež Ján Pavol II. #svätorečenie