Separatisti v Luhansku dali Kyjevu ultimátum, chcú referendum

Separatisti vo východoukrajinskom Luhansku v nedeľu dali vláde v Kyjeve ultimátum: do utorka žiadajú amnestiu a záruky na vypísanie referenda o sebaurčení a vyhlásení ruštiny za štátny jazyk. V opačnom prípade podľa agentúry ITAR-TASS hrozia "aktívnymi akciami".

27.04.2014 18:45
Ukrajina, Luhansk, separatisti, ultimátum Foto: ,
Proruskí separatisti v Luhansku dali Kyjevu ultimátum, chcú referendum.
debata (140)

Separatisti, ktorých ITAR-TASS označuje za priaznivcov federalizácie krajiny, dávajú vláde čas na splnenie spomínaných podmienok do utorkových 14:00 miestneho času (13:00 SELČ).

„Ak všetky požiadavky miestnych obyvateľov, ktoré vychádzajú z dohody v Ženeve, nebudú splnené, všetky mocenské štruktúry v Kyjeve budú označené za protiľudové a zločinné,“ uvádzajú povstalci vo vyhlásení.

Spomínané dohody zo Švajčiarska, kde sa v polovici apríla ministri zahraničia EÚ, USA, Ruska a Ukrajiny dohodli na mierovom riešení krízy, počítajú okrem iného s vyprataním všetkých obsadených úradov a verejných priestranstiev, odovzdaním všetkých zbraní, ktoré radikáli zo všetkých rozhádaných táborov majú, a vnútroštátny dialóg s cieľom pripraviť kľúčové ústavné reformy.

Separatisti obsadili televíziu v Donecku

Na východe Ukrajiny naďalej panuje napätá atmosféra. Niekoľko stoviek proruských ozbrojencov v nedeľu podľa agentúry Reuters obsadilo sídlo regionálnej televízie v Donecku. Cieľom operácie bolo obnoviť vysielanie programov ruskej štátnej televízie, ktoré Kyjev odpojil, lebo vraj stanice šírili protiukrajinskú propagandu.

Ukrajinskí policajti sa pozerajú, ako sa... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Doneck, televízia, polícia, Ukrajinskí policajti sa pozerajú, ako sa proruskí aktivirsti zmocňujú sídla regionálnej televízie v Donecku.

Separatisti zo Slavianska v nedeľu ohlásili zadržanie troch dôstojníkov ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU, ktorí sa vraj snažili zajať veliteľa proruských síl. Povstalci následne trojicu ukázali novinárom; z dostupných záberov je zrejmé, že všetci zadržaní boli vyzlečení z nohavíc, boli bez topánok a mali oči prelepené páskou.

SBU správu o dolapení svojich príslušníkov potvrdila, skupina vraj mala zatknúť istého ruského občana, ktorý je podozrivý z vraždy ukrajinského poslanca.

Agentúra RIA Novosti zverejnila fotografie, ktoré vraj dokazujú posilňovanie ukrajinských vojenských pozícií pri hranici s Ruskom a pri Slaviansku. Nemenovaný predstaviteľ ruského ministerstva obrany k snímkam povedal, že ukrajinské sily pri Slaviansdku sa preskupujú s cieľom „mesto zničiť a obyvateľstvo vyhladiť“.

Podľa jeho údajov je pri meste pripravených vyše 15-tisíc vojakov, 230 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov a vyše 150 mínometov a raketových systémov Grad a Smeršč.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #ultimátum #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk