V Estónsku je pre ukrajinskú krízu 150 amerických vojakov

Rota 150 amerických vojakov zo 173. výsadkovej brigády v pondelok priletela do Estónska ako posledná časť 600-členného kontingentu, ktorý USA kvôli ukrajinskej kríze vyslali do Pobaltia a Poľska. Oznámila to agentúra AFP s tým, že americká jednotka by mala zotrvať v prístavnom meste Paldiski prinajmenšom do konca roka.

28.04.2014 18:00
debata (19)

Američanov na leteckej základni Amari uvítal estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves. „Transatlantické vzťahy predstavujú životne dôležitý prvok bezpečnosti v neistom svete. Oceňujeme ich tým skôr, že spojenecké jednotky sú na našej pôde. Estónsko je krajinou, ktorá vždy oceňovala a milovala Spojené štáty,“ povedal šéf štátu počas uvítacej ceremónie.

Washington minulý utorok oznámil, že vyšle na cvičenie do Poľska a pobaltských republík 600 vojakov ako gesto podpory spojencom, znepokojeným ruskými krokmi voči susednej Ukrajine.

V predchádzajúcich dňoch americké jednotky prileteli do Poľska, Litvy a Lotyšska.

„Jediné vojenské nebezpečenstvo v pobaltskom regióne predstavuje Rusko. Rusko neuznáva neutralitu: buď ste s ním, alebo proti nemu. V takom prípade je prítomnosť západných ozbrojených síl v našom regióne životne dôležitá,“ vyhlásil cez víkend náčelník generálneho štábu estónskej armády Riho Terras.

Zároveň vyzval armády ostatných členských štátov NATO, aby nasledovali americký príklad.

NATO sa v súvislosti s ukrajinskou krízou a postupom Ruska rozhodlo posilniť aj vzdušnú obranu pobaltských republík, ktoré zažili pol storočia sovietskej okupácie, kým v roku 1991 opäť získali nezávislosť. Do NATO vstúpili v roku 2004.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Estónsko #Pobaltie