Izraelu hrozí apartheid, myslí si šéf americkej diplomacie

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa domnieva, že Izrael v prípade neuzavretia mieru s Palestínčanmi riskuje premenu na diskriminačný režim apartheidu, ktorý takmer 50 rokov dominoval v Juhoafrickej republike.

28.04.2014 22:50
John Kerry Foto: ,
John Kerry
debata (26)

Kerry sa tak vyjadril počas piatkového stretnutia s medzinárodnými predstaviteľmi a jeho slová v nedeľu zverejnil americký portál The Daily Beast odvolávajúc sa na získaný zvukový záznam súkromnej diskusie.

Šéf diplomacie administratívy prezidenta Baracka Obamu zároveň označil dvojštátne riešenie vlečúceho sa konfliktu na Blízkom východe za jediné reálne. Aj aktuálna Kerryho snaha o dosiahnutie prelomovej dohody však naráža na nedostatok dôvery medzi izraelskými Židmi a moslimskými Palestínčanmi.

„Dvojštátne riešenie bude jasne zdôraznené ako jediná skutočná alternatíva. Pretože jednoliaty štát sa zvrtne buď na apartheidný štát s druhotriednymi občanmi, alebo skončí ako štát, ktorý ničí schopnosť Izraela byť židovským štátom,“ povedal podľa portálu Kerry, ktorý minulý rok stanovil koniec apríla ako termín pre uzavretie blízkovýchodnej mierovej dohody.

Obama však v piatok vyhlásil, že rokovaniam sprostredkovaných Washingtonom by mohla pomôcť prestávka, pričom predstaviteľom oboch znepriatelených strán vytkol nedostatok „politickej vôle“ pristúpiť k nutným kompromisom.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Barack Obama #john kerry