Slovinská premiérka si želá predčasné voľby do júla

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková v utorok vyjadrila želanie vypísať predčasné parlamentné voľby na začiatok leta. Bratušeková takto reagovala na víkendovú stratu vedenia nad vlastnou stranou Pozitívne Slovinsko, ktorej členovia na sobotňajšom straníckom sneme zvolili za staronového lídra Zorana Jankoviča, zakladateľa hnutia.

29.04.2014 16:00
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková, Slovinsko Foto: ,
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková stratila vedenie nad vlastnou stranou Pozitívne Slovinsko.
debata

Pád vlády avizovala premiérka už tesne po hlasovaní. Problémom okrem straty podpory vlastnej strany je najmä osoba Jankoviča, starostu Ľubľany, ktorý čelí podozreniam z korupcie a koaličné strany s ním odmietajú spolupracovať.

Podľa Bratušekovej je preto „spravodlivé dať ľuďom šancu zvoliť si, kto bude viesť krajinu ďalšie štyri roky“. Prvá žena na čele bývalej juhoslovanskej krajiny zároveň potvrdila, že do predčasných volieb zostane na čele kabinetu. Samotnú vládnu stranu sa však rozhodla opustiť.

Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosť. Škrty sa dotkli zamestnancov štátneho sektora v podobe osempercentného zníženia ich platov aj sociálnych výhod a dôchodkov.

Bratušekovej vláde sa po minuloročnom nástupe k moci podarilo stabilizovať rozpočet a vyhnúť sa tak zahraničnej finančnej pomoci. Kabinet pod jej vedením chcel riešiť zlú fiškálnu situáciu aj privatizáciou niektorých strategických podnikov. Tie sú vrátane bánk a energetických či telekomunikačných spoločností stále v rukách štátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Alenka Bratušeková