Dvojitá poprava v Oklahome sa skončila nezdarom

Plánovaná dvojitá poprava v americkom štáte Oklahoma sa skončila v utorok neúspechom. Prvú popravu zastavil riaditeľ väznice v jej priebehu pre problém so zavádzaním smrtiacej látky do tela odsúdeného, ten ale krátko na to zomrel na infarkt.

30.04.2014 09:08
debata (16)
Clayton Lockett (vľavo) a Charles Warner. Foto: SITA/AP, Uncredited
Clayton Lockett, Charles Warner Clayton Lockett (vľavo) a Charles Warner.

Druhú popravu, plánovanú na rovnaký deň, následne odložili, informovali americká médiá. Prípravu popráv sprevádzali od začiatku pochybnosti okolo nových nevyskúšaných látok, ktoré sa úrady rozhodli použiť.

Poprava 38-ročného Claytona Locketta, odsúdeného za vraždu 19-ročného dievčaťa, sa začala v utorok o 18:23 vo väznici v oklahomskom meste McAlester. Americké úrady pri popravách používajú kombináciu troch chemických látok, z ktorých prvá pôsobí ako sedatívum, druhá má vyvolať svalovú paralýzu a ochromiť dýchanie a tretia má zastaviť činnosť srdca. Lockett po aplikácii sedatíva upadol do bezvedomia a po desiatich minútach mali do jeho tela začať prúdiť ďalšie smrtiace látky.

Priebeh popravy sa však zdramatizoval. Odsúdenec začal ťažko dýchať, mal kŕče, zatínal zuby a dokonca sa pokúšal dvíhať hlavu z lehátka. Väzenská správa nechala na popravisku zatiahnuť závesy, aby ďalšie dianie už nemohol sledovať nikto z prizerajúcich ľu­dí.

Po dvadsiatich minútach od aplikácie prvej látky, konzultáciách s lekárom a niekoľkých telefonátoch riaditeľ väznice Robert Patton nariadil popravu zastaviť. Lockett však krátko po 19:00 zomrel na infarkt.

Lockett mal problém so žilami, tvrdí väzenská správa

Podľa agentúry AP nie je celkom jasné, aké množstvo smrtiacich látok sa dostalo do Lockettovho tela predtým, než bola popravu zastavili. Väzenská správa tvrdí, že v priebehu popravy sa ukázalo, že odsúdený mal problém so žilami, ktorý spôsobil, že chemikálie neúčinkoval tak, ako mali.

„Bolo príšerné sa na to pozerať. Úplne to spackali,“ povedal Lockettov advokát David Autry. „Mali predpokladať možné problémy s nevyskúšaným spôsobom popravy. Evidentne to celé nezvládli a skazili, čo sa dalo. Zastavenie popravy zjavne Lockettovi nijako nepomohlo,“ dodal.

Autry tiež spochybnil, že by neštandardný priebeh popravy spôsobili problémy so žilami u jeho klienta. „Nie som lekársky odborník, ale pán Lockett nie je typ, ktorý by mal problém so žilami. Bol v dobrej kondícii. Mal obrovské ruky a silné žily,“ povedal.

Druhá poprava Charlesa Warnera, ktorá sa mala uskutočniť dve hodiny po Lockettovej, bola odložená najmenej o 14 dní. Dve popravy v jeden deň sa mali v štáte Oklahoma konať po prvýkrát od roku 1937. Cestu k obom popravám nedávno otvoril verdikt Najvyššieho súdu, ten zamietol žalobu dvojice usvedčených vrahov.

Tí žiadali informácie o presnom zložení smrtiacich injekcií. Súd v rozsudku uviedol, že dvojica odsúdencov nemá právo vedieť, aké uspávacie a smrteľné látky budú pri poprave použité.

Americké štáty, ktoré k popravám vyžívajú smrtiace látky, nahrádzajú doteraz používané zmesi novými prípravkami. Dôvodom je postoj veľkých výrobcov liečiv, predovšetkým z Európy. Tie sa zaviazali neposkytovať americkým väzniciam látky, ktoré majú byť použité na usmrcovanie odsúdencov. Spomínané lieky predovšetkým utlmia dýchací systém a zastavia činnosť srdca.

Kritici tvrdia, že nevyskúšané látky môžu popravovaným spôsobiť značné utrpenie. Argumentujú prípadom z tohtoročného januára, kedy poprava v Ohiu trvala 25 minút. Odsúdený po injekčnej aplikácii zmesi údajne lapal po dychu a dusil sa.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Oklahoma #poprava