Turčynov: Ozbrojené sily Ukrajiny sú v plnej bojovej pohotovosti

Ozbrojené sily Ukrajiny boli uvedené do stavu plnej bojovej pohotovosti kvôli hrozbe vypuknutia vojny s Ruskom.

30.04.2014 09:26 , aktualizované: 13:17
Oleksandr Turčynov Foto: ,
Oleksandr Turčynov.
debata (234)

Podľa agentúry Interfax to vyhlásil v Kyjeve úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov na porade s vedúcimi predstaviteľmi regionálnych úradov.

Prezident vraj vyzval všetky regióny, aby sa pripojili k obrane krajiny. Pripomenul, že bol vydaný príkaz na vytvorenie práporov územnej obrany v každom regióne. „Musíme mať možnosť v prípade ohrozenia operatívne tieto jednotky premiestňovať pre podporu iných oblastí,“ poznamenal.

Podľa agentúry ITAR – TASS Turčynov na porade priznal, že Kyjev nekontroluje situáciu v Doneckej a Luhanskej oblasti. Destabilizačné snahy sú ale podľa neho viditeľné aj v ďalších oblastiach – Charkovskej Chersonskej, Mykolajivskej, Odeskej a Záporožskej.

Použitie silových metód je vraj neefektívne

Turčynov zároveň skonštatoval, že krízovú situáciu na východe krajiny nemožno riešiť silovými metódami. „Na základe skúseností z Majdanu vieme, že použitie silových metód je neefektívne. A práve takejto situácii čelíme vo východných oblastiach. Bez úplnej kádrovej obmeny silových štruktúr situáciu stabilizovať nedokážeme,“ citoval jeho vyjadrenie ITAR – TASS.

Úradujúci prezident tým pripomenul krvavé strety na kyjevskom námestí Nezávislosti nazývanom Majdan, kde pri protivládnych protestoch vo februári zahynulo vyše osemdesiat ľudí. Zásah viedli špeciálne policajné oddiely Berkut, oddanej vtedajšej hlave štátu Viktorovi Janukovyčovi, ktorý utiekol do Ruska po tom, čo masaker vzbúrenia len zintenzívnil.

Proruský ozbrojenec hliadkuje pri... Foto: SITA/AP, Manu Brabo
Ukrajina, Doneck, ozbrojenec Proruský ozbrojenec hliadkuje pri administratívnej budove v Konstantinovke - neďaleko Donecka.

Ozbrojení proruskí separatisti doteraz obsadili sídla správnych orgánov, a niekde aj políciu, v zhruba desiatke východoukrajinských miest. Časť policajtov pritom vraj prešla na ich stranu. V stredu sa tak stalo v Luhansku. Ozbrojenci sa tiež zmocnili radnice v meste Horlivka.

Turčynov sa sťažoval na „ľahostajnosť“, „nemohúcnosť“ a občas aj „zradu“ poriadkových síl na východe krajiny, nad ktorým preberajú kontrolu povstalci. Vyzval okrem iného na čistku medzi policajnými veliteľmi. „Takzvaní strážcovia zákona, ktorí zradili Ukrajinu a začali spolupracovať s teroristami, sa budú zodpovedať pred súdom,“ vyhlásil podľa Interfaxu.

„Je potrebné usporiadať referendum, aby ľudia mohli ovplyvniť systém vo svojej krajine, či už bude parlamentný, prezidentský alebo nejaký regionálny,“ podotkol jeden z obyvateľov Donecka. S tým ale nesúhlasí všetci, ktorí v oblasti žijú. „Sme jedna krajina a nemali by sme sa príliš uponáhľať . Mali by sme sa spojiť. Som proti referendu, budem voliť jednotnú Ukrajinu,“ myslí si ďalší obyvateľ Donecka.

Kerry: Územie Severoatlantickej aliancie je nedotknuteľné

Spojené štáty v utorok uviedli, že Washington a jeho spojenci budú stáť pri Ukrajine a Rusko varovali, že územie Severoatlantickej aliancie je nedotknuteľné, pričom NATO bude brániť každý jeho kúsok.

„Momentálne sa Rusko snaží zmeniť bezpečnostné usporiadanie Európy,“ povedal minister zahraničia John Kerry v odkaze na ruskú okupáciu Krymu a hrozbu, ktorú predstavuje pre východnú Ukrajinu. „Akúkoľvek cestu si (Rusi) zvolia, môžem zaručiť, že Spojené štáty a naši spojenci budú spoločne podporovať Ukrajinu,“ uviedol Kerrry.

A čo je podľa neho najdôležitejšie, Kremľu treba dať jasne najavo, že územie Severoatlantickej aliancie je nedotknuteľné. „Budeme brániť každučký jeho kúsok,“ zdôraznil šéf americkej diplomacie. Poukázal pritom na článok V zmluvy NATO, na základe ktorého je útok na členskú krajinu útokom proti celej aliancii.

Dvadsaťosemčlenná aliancia v súvislosti s Ukrajinou dala jasne najavo, že sa nemieni do konfliktu na Ukrajine, ktorá nie je jej členom, vojensky zapojiť. Minulý týždeň však oznámila, že do východnej Európy vysiela viac lodí, lietadiel a vojakov, aby upokojila svojich členov, najmä bývalé sovietske pobaltské republiky, ktoré znepokojujú aktuálne expanzívne ambície Ruska.

234 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #Oleksandr Turčynov #Horlivka