Miliardár Achmetov z Ukrajiny neuteká, je naďalej za jej jednotu

Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, ktorý ekonomicky a podľa mnohých aj politicky ovláda veľkú časť východnej Ukrajiny, vyhlásil, že z krajiny neuteká a ďalej podporuje jej jednotu.

30.04.2014 11:30
Rinat Achmetov Foto:
Rinat Achmetov.
debata (10)

V rozhovore poskytnutom serveru LB.uk tak reagoval na pondelkový atentát na rovnako zmýšľajúceho charkovského starostu Gennadija Kernesa. „Ešte neprišiel taký výstrel, aby som opustil svoju krajinu,“ komentoval oligarcha špekulácie, že útok na Kernesa je varovaním pre elity na juhovýchode Ukrajiny, ktoré aktívne podporujú jednotu krajiny. Dodal, že teraz je na Ukrajine, ktorú ale opustiť nemieni.

„Môj postoj sa nemení, naša krajina musí byť jednotná. Urobím všetko, čo je v mojich silách, aby Donbas (Donecká oblasť) a Ukrajina zostali spolu. Verím v Donbas a verím v Ukrajinu, a preto do svojej krajiny teraz investujem a budem investovať,“ vyhlásil Achmetov.

Miliardár, ktorý vlastní okrem iného aj futbalový klub Šachťor Doneck, tak poprel špekulácie o tom, že kvôli situácii na Ukrajine zamýšľa rozpredať svoje podniky a odísť z vlasti.

Kernes síce žiadal amnestiu pre agresívnych proruských radikálov a umožnil vysielanie ruských televíznych staníc, ale na druhej strane pevne hájil jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny. To bol zrejme motív atentátu. Doposiaľ neznámy strelec charkovského starostu vážne zranil, poškodil mu pečeň a pľúca.

Hovorca Charkovskej radnice Jurij Sidorenko na svojej facebookovej stránke informoval, že Kernes podstúpil v Izraeli ďalšiu operáciu, ktorá sa skončila v stredu o druhej hodine po polnoci. Trvala vraj osem až deväť hodín a lekári „sú s výsledkom veľmi spokojní“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Rinat Achmetov