Moskva oslavuje 1. máj v retro štýle

Sviatok Prvého mája oslavuje na moskovskom Červenom námestí okolo100-tisíc ľudí, a po celom Rusku sú v uliciach zhruba viac ako dva milióny ľudí. Informovala o tom agentúra Interfax.

01.05.2014 10:47 , aktualizované: 11:59
Moskva, 1. máj Foto: ,
Moskovčania oslavujú 1 máj na Červenom námestí.
debata (26)

Prvomájová demonštrácia sa na Červenom námestí koná prvýkrát po 23 rokoch. K rozhodnutiu úradov vyhovieť žiadosti odborárov prispela podľa tlače vlna vlastenectva, ktorá sa v krajine zdvihla po pripojení ukrajinského Krymu k Rusku.

„Manifestácie sa konajú po celej krajine,“ vyhlásil predseda Federácie nezávislých odborov Ruska Michail Šmakov. Dodal, že oslavy vzhľadom na časový posun už na východe Ruska skončili, okrem iného na Kamčatke alebo vo Vladivostoku.

Pri príležitosti prvomájových osláv Šmakov vyhlásil, že odbory podporujú mierové riešenie ukrajinskej krízy. „Žijeme v ťažkej dobe, situácia v našej bratskej republike je napätá,“ dodal s tým, že nepriaznivý vývoj na Ukrajine môže ohroziť viacero európskych krajín. „Dnes viac ako inokedy je aktuálny slogan "Mier, práca, máj“, ktorý prvomájové oslavy sprevádza desaťročia," povedal Šmakovom.

Putina pozvali, no zrejme nepríde

Hoci sa oslavy konajú na Červenom námestí po viac ako dvoch desaťročiach, pamätníkom sa napriek tomu nepodarí uvidieť prezidenta Vladimira Putina mávať davom z tribúny na Leninovom mauzóleu, ako to robili sovietski vodcovia.

Rusi na oslavách 1. mája s transparentom:... Foto: SITA/AP, Ivan Sekretarev
Moskva, 1. máj Rusi na oslavách 1. mája s transparentom: "Veríme Putinovi".

„Pozvanie sme samozrejme poslali, ale zatiaľ nevieme, či sa (Putin) zúčastní. Na mauzóleu určite stáť nebude, pretože tribúna bude na opačnej strane, pri obchodnom dome GUM. Celá časť námestia okolo mauzólea sa opravuje,“ vysvetlil Alexander Mazunov z Moskovskej federácie odborov.

Organizátori dopredu avizovali, že oslavy v Moskve sa odohrajú „v klasickom nostalgickom štýle“ , teda sprievody pracujúcich moskovských podnikov budú pochodovať, zatiaľ čo z tribún im budú mávať odborárski predáci a čestní hostia. Hlavným heslom je „Za poctivú prácu spravodlivá odmena“.

Komunisti na Červenom námestí neoslavujú

Na Červené námestie sa ale dostanú len provládni odborári. Opoziční komunisti sviatok oslavujú pri pomníku Karla Marxa, a to s heslami typu „Továrne pracujúcim“, „Moc prácu a nie kapitálu“ či „Najlepšia dovolenka je na Kryme“.

Posledný sovietsky prvomájový sprievod zažilo moskovské Červené námestie v roku 1990. O rok neskôr sa tu demonštrovalo proti zdražovaniu. Od tých čias sa prvomájové akcie presunuli ďalej od Kremľa.

Oslavy 1. mája v Moskve. Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Moskva, 1. máj Oslavy 1. mája v Moskve.

Na prvomájovom sprievode sa Putin zúčastnil v roku 2012, len pár dní pred svojím návratom do prezidentského úradu, v ktorom sa ujal tretieho mandátu. Do sprievodu vtedy vyrazil v spoločnosti dosluhujúceho prezidenta, terajšieho premiéra Dmitrija Medvedeva. Nerečnili, len sa bavili a potom si zašli na pivo. Tentoraz sa očakáva, že Putin bude udeľovať tituly Hrdinov práce Ruskej federácie.

Snáď ešte viac „retro“ ako v Moskve má byť prvý máj v Leninovom rodisku, v Uljanovsku, kde usporiadatelia skrášlili mestský park v štýle neskorého ZSSR, s dobovými transparentmi, stánkami s čapovanú sódou a oddielom pionierov. Vraj bude možné nechať sa vyfotografovať s proletámi a kolchozníčkami, alebo si s nimi zatancovať.

Prvomájové sprievody sú aj neďaleko Kremľa. Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Moskva, 1. máj Prvomájové sprievody sú aj neďaleko Kremľa.
26 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #1. máj