V Istanbule došlo k stretom s políciou, 90 ľudí sa zranilo

Pri prvomájových stretoch medzi tureckou políciou a demonštrantmi v Istanbule sa zranilo 90 ľudí a 142 protestujúcich polícia zadržala. Oznámili to podľa agentúry AP istanbulské úrady.

01.05.2014 19:39
Taksim, Istanbul, Turecko, nepokoje Foto: ,
V Istanbule došlo k stretom protestujúcich s políciou.
debata (1)

Policajti zasiahli proti stovkám protestujúcich, ktorí sa aj napriek zákazu úradov chceli dostať na Taksimské námestie, vodnými delami a slzným plynom. Práve na Taksimskom námestí vlani odštartovali dlhé a masové protivládne protesty.

Istanbulská lekárska komora podľa tureckej tlačovej agentúry Dogan hlásila niekoľko vážnych poranení. Viac ako desiatku ľudí zranili granáty so slzným plynom a stovky demonštrantov museli vyhľadať ošetrenie kvôli vdýchnutiu plynu.

Miestne úrady s odvolaním sa na údajné bezpečnostné hrozby uzavreli časť mestskej hromadnej dopravy, do ulíc nasadili tisíce policajtov a zablokovali prístupy na známe istanbulské námestí, kde sa vždy v minulosti a tradične aj cez prvomájový sviatok konali protesty odborov. Demonštranti, z ktorých niektorí hádzali kamene, sa pokúšali dostať cez kordóny ťažkoodencov, tí ich ale zastavili, oznámili svedkovia agentúre Reuters.

Centrum mesta sa zmenilo na opevnený tábor, kde na bezpečnosť dohliadalo až 40-tisíc policajtov, napísali turecké médiá. Premiér Recep Tayyip Erdogan minulý týždeň varoval demonštrantov, aby sa nesnažili „zaplniť Taksim“. Vláda naznačila, že by sa ich zhromaždenie malo konať niekde na predmestí Istanbulu, odbory to ale odmietli.

Pri prvomájovej demonštrácii v roku 1977 došlo na tomto námestí k stretom, ktoré si vyžiadali životy 34 ľudí a stovky zranených. Do davu vtedy strieľali neznámi útočníci, tých sa nepodarilo vypátrať. Taksim bol počas 32 rokov, až do roku 2010, pre prvomájové akcie uzavretý. Vlani bol zákaz obnovený a na námestí kvôli tomu na prvého mája opäť došlo k stretom. Zhruba o mesiac prepukli nepokoje okolo parku Gezi a postupne protivládne protesty zachvátili celú krajinu. Zahynulo pri nich osem ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Turecko #Istanbul