NATO už nebude v prípade Gruzínska brať ohľad na Rusko

Osobitný predstaviteľ NATO pre Kaukaz a strednú Áziu James Appathurai vo štvrtok oznámil zámer nájsť spôsoby ako "ešte viac" priblížiť Gruzínsko k aliancii.

02.05.2014 17:38
debata (133)

Podľa slov kanadského diplomata vojenské združenie 28 krajín už nedovolí, aby „ruské slová alebo činy“ mali vplyv na rozhodovanie o budúcom plnom členstve kaukazskej krajiny v bloku. Ten by mal zhodnotiť ďalší vývoj vzťahov s Gruzínskom, Macedónskom, Čiernou Horou a Bosnou na septembrovom summite aliancie vo Walese. Podľa Appathuraia, bývalého hovorcu NATO, však Tbilisi zaznamenalo pokrok a názor NATO naň je „pozitívny“, keďže „ťažko pracovali“ v záujme zlepšovania sa.

Gruzínsko sa napriek dlhoročnej snahe stále nestalo členským štátom NATO, ktorá doteraz váhala najmä pre rázne odmietavý postoj susedného Ruska. V roku 2008 sa navyše Gruzínci dostali s Rusmi do ozbrojeného konfliktu. Kaukazská krajina má taktiež záujem o vstup do EÚ a v júni by mala s blokom podpísať dohodu o voľnom obchode, ktorú v novembri Ukrajina uzavrieť odmietla. Gruzínskom prechádza plyn a ropa z oblasti Kaspického mora, čo z neho robí strategickú tranzitnú krajinu.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Gruzínsko