Merkelová: Rusko narušilo povojnovú mapu Európy

Rusko akciami na Ukrajine narušilo povojnovú mapu Európy. V piatok to vo Washingtone po rokovaní s americkým prezidentom Barackom Obamom vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

02.05.2014 19:45
Obama, Merkelová Foto: ,
Barack Obama s Angelou Merkelovou.
debata (200)

Obama po stretnutí vyhlásil, že sa s Merkelovou zhodol na tom, že Rusko musí za svoje správanie zaplatiť. „Ide o porušenie povojnového usporiadania Európy,“ uviedla Merkelová s tým, že je potrebné rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny. "Ľudia na Ukrajine musia o svojej budúcnosti samostatne a slobodne rozhodnúť, " dodala.

Nachádzajúce prezidentské voľby na Ukrajine, ktoré sú naplánované na 25. mája, sú podľa Merkelovej kľúčové pre stabilitu tejto východoeurópskej krajiny. Západ sa vraj zasadí o to, aby sa uskutočnili, a zároveň sa snaží prinútiť Moskvu na to, aby voľby a ich dôležitosť akceptovala.

Merkelová zároveň vyhlásila, že ak Rusko neprispeje k stabilite Ukrajiny, bude čeliť ďalším sankciám. „Touto cestou ísť nechceme, ale závisí na Rusku, kam sa vydáme,“ povedala s tým, že Západ uprednostňuje diplomatické riešenie.

Sankcie na tlačovej konferencii spomenul aj Obama. Ten tiež Rusko znovu obvinil, že podporuje separatistov na ukrajinskom východe. „Celému svetu je jasné, že to nie sú obyčajní občania,“ podotkol. Zároveň Moskvu vyzval, aby uplatnila svoj vplyv v nepokojnom regióne a prinútila ozbrojencov zložiť zbrane a zamedziť ďalšiemu násiliu.

Obama tiež zdôraznil, že Rusko musí zasiahnuť aj vo veci siedmich inšpektorov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, tých separatisti už týždeň zadržiavajú. Medzi zajatými členmi medzinárodného tímu OBSE je aj český dôstojník. „Medzinárodné spoločenstvo nebude spokojné, kým Rusko v tejto veci niečo nepodnikne,“ dodal Obama.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Angela Merkelová