Uruguaj zverejnil detaily zákona o marihuane

Uruguajské úrady zverejnili detaily nového marihuanového zákona, ktorý umožní legálne pestovať aj predávať túto omamnú látku.

03.05.2014 08:16
Marihuana Foto:
Ilustračné foto.
debata

Drogu budú predávať len autorizované lekárne, bude stáť menej okolo 70 centov za gram a každý zo zákazníkov si bude môcť zakúpiť maximálne 40 gramov mesačne, uviedla britská BBC.

Zákon tiež stanovuje , že každá domácnosť si môže vypestovať až šesť rastlín marihuany a že drogu bude možné požívať na rovnakých miestach ako tabak, teda na verejných priestranstvách, nie však na pracoviskách. Za riadenie pod vplyvom marihuany bude hroziť rovnaký trest ako za riadenie pod vplyvom alkoholu.

Liberálny Uruguaj sa vlani v decembri stal prvou krajinou sveta, ktorá povolila v súvislosti s konopnou drogou všetko od jej pestovania cez predaj až po užívanie. Prezident José Mujica to zdôvodnil snahou vykoreniť kriminalistu, ktorá sa nabaľuje na nelegálne obchodovanie s drogami. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť už budúci týždeň.

Podľa vysokého vládneho predstaviteľa bude stáť gram marihuany od 20 do 22 pesos, čo je prepočte okolo 70 centov. „Do konca novembra až začiatku decembra už bude možné zakúpiť si marihuanu v lekárňach po celej krajine,“ uviedol Diego Canepa. Vláda vraj odhaduje, že dopyt po tejto droge bude asi 18 až 22 ton, čo sa dá vypestovať na približne desiatich hektároch marihuanového poľa.

Niektoré krajiny v minulosti povolili používanie alebo predaj marihuany, Uruguaj však ako prvý legalizoval celý cyklus. Výsledky tohto experimentu chcú sledovať ďalšie latinskoamerické krajiny, ktoré sa stretávajú s násilím okolo pašovania a obchodu s kokaínom a ďalšími drogami. Miestni politici čoraz viac zvažujú určitú legalizáciu ako možný spôsob, ako toto násilie obmedziť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uruguaj #marihuana #legalizácia marihuany