Grónsko vyšetrí porušovanie ľudských práv Eskimákov

Grónska premiérka Aleqa Hammondová potvrdila, že vedenie dánskeho autonómneho územia vytvorí komisiu, ktorá vyšetrí podozrenia z porušovania ľudských práv pôvodných obyvateľov ostrova zo strany dánskych úradov.

03.05.2014 14:02
debata (2)

Premiérka, ktorá je za osamostatnenie sa Grónska od vlády v Kodani, v rozhovore pre agentúru Reuters spresnila, že komisia by mala začať pracovať ešte tento mesiac. Zamerať by sa mala najmä na vládny program odoberania detí Eskimákov v deklarovanom záujme ich začleňovania do dánskej spoločnosti z 50. rokov či vysťahovanie desiatok ľudí.

Tí museli opustiť svoje územie pre výstavbu protilietadlovej obrany novopostavenej americkej vojenskej základne. Postihnutí podľa historikov dostali vtedy tri dni na pobalenie svojich vecí a opustenie svojich domovov.

Grónsko bolo od začiatku 19. storočia dánskou kolóniou a formálne začlenené doň bolo až pred 60 rokmi. V roku 1979 získalo autonómiu, ktorá bola rozšírená o 30 rokov neskôr. Súčasné vedenie chce nezávislosť, ku ktorej jej majú dopomôcť bohaté nerastné zdroje vrátane uránu a ropy.

Krajina je však stále závislá od finančnej pomoci vlády v Kodani predstavujúcej približne polovicu príjmov grónskeho rozpočtu. Možnosti rozvoja najväčšieho ostrova na svete sú totiž obmedzené, keďže veľkú väčšinu Grónska pokrýva ľadovec.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #grónsko #Eskimák