Český prepustený rukojemník z OBSE prehovoril o zadržaní

Zaviazané oči, spútané ruky a neustále pod dohľadom stráží. Tak to vyzeralo podľa podplukovníka Josefa Přerovského počas prvých hodín po tom, čo ho spoločne s ďalšími členmi zahraničnej kontrolórskej misie OBSE zadržali pred týždňom na Ukrajine proruskí separatisti.

03.05.2014 17:00 , aktualizované: 21:14
debata (216)

V sobotu sa pozorovatelia dostali na slobodu a večer prileteli do Berlína na letisko Tegel, kde ich privítali ministri obrany ich krajín. „Keď nás zadržali, prvé dva dni sme v podstate strávili v pivnici, neustále strážení a sprevádzaní aj na toaletu. Mali sme zaviazané oči, keď sme išli na toaletu,“ uviedol český člen misie v rozhovore, ktorý zverejnil portál Českej televízie.

Osem hodín od zajatia mal Přerovský a ostatní rukojemníci zaviazané oči a zviazané ruky. „Najhorších bolo práve prvých desať alebo osem hodín,“ priznáva. "Najskôr nás veľmi dôkladne prehľadali. Zobrali nám šnúrky od topánok, prehľadali, či niečo nemáme v topánkach. Potom nám zaviazali oči, zviazali ruky. "Neskôr im podľa jeho slov ruky rozviazali a umožnili im pohybovať sa po pivničnej miestnosť s rozmermi 30 krát 15 metrov.

Informáciu o prepustení pre Pravdu v sobotu predpoludním nepriamo potvrdil aj Ľubomír Kopaj, člen skupiny pozorovateľov, ktorá sa celý čas usilovala o oslobodenie rukojemníkov. Vojenskú misiu OBSE zadržali neďaleko Slavianska v piatok 25. apríla.

Zadržiavali pôvodne osem jej členov, švédskeho dôstojníka prepustili s ohľadom na jeho zdravotný stav. Misiu na východ Ukrajiny vyslalo Nemecko, ktoré v nej má štyroch zástupcov. Vojenských expertov z Česka, Dánska a Poľska prizval na účasť v misii Berlín.

Ako sa podarilo Pravde zistiť z iného zdroja, kolóna vozidiel s prepustenými vojenskými pozorovateľmi OBSE musela zastaviť neďaleko Kramatorska. Dôvodom bola pokračujúca „antiteroristická operácia“ vládnych jednotiek. Konkrétne snaha zlikvidovať v okolí Kramatorska kontrolné stanoviská vzbúrencov.

Všetkých sedem dôstojníkov a päť členov ich sprievodu prepustili, podľa ruských médií sa o ich oslobodenie zaslúžil kremeľský emisár Vladimir Lukin, ktorý na Ukrajinu dorazil v piatok. Západní diplomati pripisujú hlavnú zásluhu úsilia civilnej misii OBSE, ktorá na Ukrajine pôsobí súbežne s vojenským tímom OBSE

Podľa českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka má mimoriadny podiel na prepustení rukojemníkov Nemecko, najmä minister zahraničia Frank – Walter Steinmeier a kancelárka Angela Merkelová.

216 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #Josef Přerovský