USA ponúkajú Kongu pomoc 30 miliónov dolárov

Spojené štáty sú pripravené poskytnúť Kongu finančnú pomoc 30 miliónov dolárov na zabezpečenie stability krajiny, prezident Joseph Kabila by ale mal rešpektovať ústavu a nepokúšať sa získať ďalší mandát. V Kongu to v nedeľu povedal americký minister zahraničia John Kerry, ktorý je od stredy v Afrike.

04.05.2014 13:41
Kerry Foto: ,
John Kerry.
debata (4)

Prezidentské voľby sa majú v Kongu konať v roku 2016. Kerry vyhlásil, že by Kabila mal brať ohľad na ústavu, ktorá mu zakazuje usilovať o ďalší mandát. „Myslím, že si prezident uvedomuje, že ústavný proces musí byť rešpektovaný,“ povedal Kerry po stretnutí s Kabilom. Či s tým konžský prezident súhlasil, nie je podľa agentúry AP zatiaľ jasné.

Kabila je pri moci od roku 2001, naposledy bol zvolený pred tromi rokmi. Mandát je päťročný a podľa ústavnej zmeny z roku 2011 je víťazom ten, kto získa najviac hlasov už v prvom kole, bez ohľadu na to, či ide o absolútnu väčšinu. Ústava umožňuje jedno znovuzvolenie.

Kerry pricestoval tento týždeň do Etiópie, aby rokoval predovšetkým o konflikte v susednom Južnom Sudáne. Zavítal tiež do Džuby a oznámil, že tamojší prezident chce rokovať so svojím oponentom Riekom Macharom v Addis Abebe. Rozhovory by sa mal podľa ministra konať do týždňa. Svoju africkú cestu má ukončiť 5. mája v Angole.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #john kerry #Kongo #Joseph Kabila