Sankcie Západu proti Rusku. Áno, ale...

Vyzerá to ako ultimátum. Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová odkázali Rusku, že sa musí podieľať na znížení napätia na Ukrajine. Moskva dostala aj termín. Je ním 25. máj, keď má Kyjev usporiadať prezidentské voľby.

05.05.2014 08:52
Obama, Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident USA Barack Obama počas tlačovej besedy v Ružovej záhrade Bieleho domu po nedávnych rokovaniach aj o vzťahu k Rusku.
debata (105)

Merkelová s Obamom sa zhodli, že v prípade, že Kremeľ nepristúpi k ústretovým krokom, hrozia mu ekonomické sankcie. Opatrenia by sa mali priamo dotknúť viacerých ekonomických odvetví. Na Merkelovú však pomerne otvorene tlačí podnikateľská elita Nemecka, ktorá sankcie kritizuje. "Ak existuje jednotný odkaz, ktorý máme ako ekonomickí lídri, tak znie takto: Sadnite si k rokovaciemu stolu a mierovou cestou vyriešte problémy,“ citoval denník Wall Street Journal Eckharda Cordesa, šéfa lobistickej firmy Ostauschuss, ktorá sa zameriava na východnú Európu. V Rusku pôsobí okolo 6 200 nemeckých spoločností.

Okrem existujúceho domáceho tlaku bolo trocha prekvapením, že sa Merkelová pridala k akémusi ultimátu aj pre neexistujúcu európsku jednotu. Až zajtra majú predstavitelia EÚ v Bruseli rokovať o ďalších sankciách. Opatrenia únie proti Rusku zatiaľ zahŕňajú niekoľko desiatok predstaviteľov, ktorým únia zakázala vstup na územie a zmrazila účty. Amerika už išla trochu ďalej. Pristúpila k prísnejším opatreniam proti viacerým ruským spoločnostiam, ktoré sú údajne zviazané s ruskými politickými lídrami.

Pred niekoľkými dňami zverejnila agentúra Reuters mapu krajín EÚ na základe ich postoja k sankciám. Z 28 krajín únie len deväť zaradila do kategórie štátov, ktoré tlačia na tvrdšie opatrenia proti režimu Vladimira Putina. Zároveň podľa Reuters je desať krajín výrazne proti. Osem štátov je nerozhodnutých. Do tejto skupiny dal Reuters aj Slovensko. A patrí sem vraj aj Nemecko.

"Je pravda, že európske banky a spoločnosti sú oveľa viac spojené s ruskou ekonomikou ako tie v Amerike,“ reagoval na vývoj Tomas Janeliunas, expert na medzinárodné vzťahy z univerzity vo Vilniuse. "Ekonomické elity v EÚ chcú viac času na prispôsobenie sa situácii v prípade hospodárskej vojny medzi Ruskom a úniou,“ povedal pre Pravdu Janeliunas.

Ruská ekonomika je do výraznej miery založená na vývoze ropy a plynu. Je takmer nemožné, aby sa plošnejšie ekonomické sankcie nedotkli aj tohto odvetvia. Zároveň však aj Obama zmierňoval obavy západných krajín, ktoré vo veľkom odoberajú ruskú ropu a plyn.

"Toky energií z Ruska do Európy prúdili aj počas studenej vojny, aj na vrchole studenej vojny,“ pripomenul podľa denník Guardian americký prezident. "Myšlienka, že by ste úplne zatvorili kohútik na vývoze ruskej ropy a plynu je podľa mňa nerealistická,“ vyhlásil Obama. "Je ťažké predstaviť si, ako by tvrdšie sankcie nezasiahli Európu rovnako ako Rusko,“ vyhlásil pre Pravdu expert na ruskú ekonomiku Peter Toumanoff z Marquetteovej univerzity.

Putin a Merkelová spolu telefonovali

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin sa zhodli, že na upokojenie napätej situácie na východe Ukrajiny je potrebný „účinný medzinárodný zásah“ pod vedením Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Počas telefónneho rozhovoru v nedeľu hovorili o nadchádzajúcej návšteve šéfa OBSE Didiera Burkhaltera v Moskve, ktorej hlavným cieľom je práve ukrajinská kríza a jej zmiernenie pred prezidentskými voľbami plánovanými na 25. mája. Rusko navrhuje, aby sa uskutočnilo stretnutie medzi predstaviteľmi vlády v Kyjeve a zástupcami proruskej opozície na východe krajiny. Nemecko navrhuje uskutočnenie druhej medzinárodnej konferencie za účasti Ukrajiny, Ruska, Európskej únie a USA, aká sa konala aj 17. apríla v Ženeve.

Putin s Merkelovou hovorili aj dodávkach ruského plynu do Európy a jeho tranzite cez Ukrajinu. Rusko totiž minulý týždeň pohrozilo, že obmedzí dodávky na Ukrajinu, ak Kyjev nezaplatí dohodnuté finančné čiastky. (SITA)

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #Kremeľ #Ukrajina