Bratušeková odstúpila z funkcie premiérky Slovinska

Slovinská premiérka Alenka Bratušeková v pondelok odstúpila zo svojej funkcie. Urobila tak po tom, čo ju minulý víkend nezvolili za lídra jej strany Pozitívne Slovinsko.

05.05.2014 09:08 , aktualizované: 10:40
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková, Slovinsko Foto: ,
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková stratila vedenie vo vlastnej strane Pozitívne Slovinsko.
debata

Zároveň vyzvala poslancov, aby nenominovali nového premiéra, ktorý by sa pokúsil sformovať ďalšiu vládu. Dôvodom je snaha o uskutočnenie volieb v najskoršom možnom termíne. Bratušeková už v utorok vyjadrila želanie, aby sa predčasné parlamentné voľby uskutočnili podľa možnosti ešte pred letom.

Bratušeková takto reagovala na stratu vedenia nad vlastnou stranou Pozitívne Slovinsko, ktorej členovia na straníckom sneme minulú sobotu zvolili za staronového lídra Zorana Jankoviča, zakladateľa hnutia. Pád vlády avizovala premiérka už tesne po hlasovaní. Problémom okrem straty podpory vlastnej strany je najmä osoba Jankoviča, starostu Ľubľany, ktorý čelí podozreniam z korupcie a koaličné strany s ním odmietajú spolupracovať. Podľa Bratušekovej je preto „spravodlivé dať ľuďom šancu zvoliť si, kto bude viesť krajinu ďalšie štyri roky“.

„Ak si všetci myslia to, čo hovoria, poďme k voľbám, než začne leto. Občania nám povedia, kto by mal vládnuť, jedine tak je to správne,“ napísala v pondelok na Twitteri Bratušeková potom, čo oznámila svoju demisiu.

Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosťou. Bratušekovej vláde sa však po minuloročnom nástupe k moci podarilo stabilizovať rozpočet a vyhnúť sa tak zahraničnej finančnej pomoci.

Nové voľby budú podľa analytikov pravdepodobne znamenať odklad kľúčových reforiem, ktoré majú zraziť rozpočtový deficit. Slovinsko, ktoré je členom eurozóny, sa dostalo do hospodárskych ťažkostí a vlani jeho deficit predstavoval 14,7 percenta. To bol podľa expertov následok intervencie na záchranu stratových bánk vlastnených štátom. Vláda do nich musela vložiť 3,3 miliardy eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #Alenka Bratušeková