Môže Washington zatiahnuť Moskvu do vojny?

Nie je tajomstvom, že Američania podporujú vládu v Kyjeve, konštatoval pre agentúru RIA Novosti Michail Remizov, prezident ruského Inštitútu národnej stratégie s tým, že oveľa dôležitejšie sú v tomto smere plány Washingtonu, ktorého poradcovia pracujúci priamo v Kyjeve.

05.05.2014 09:15
debata (217)
Michail Remizov
Michail Remizov, politológ Michail Remizov

„Nie je vylúčené, že za konzultáciami odborníkov z FBI a CIA s predstaviteľmi novej vládnej moci sa skrýva plán vtiahnuť Rusko do lokálnej vojny a následne bojovať s Moskvou rukami Kyjeva,“ predstavil jednu z možností zákulisia rastúceho napätia na Ukrajine politológ Remizov.

Reagoval tak na nedávnu informáciu novín Bild, odvolávajúcich sa na zdroj v nemeckých silových štruktúrach, podľa ktorej práve desiatky agentov CIA a FBI pomáhajú Kyjevu radami. Podľa novín majú rozkaz oficiálnych miest USA pomôcť vládnym silám ukončiť nepokoje na východe krajiny a pomôcť vybudovať ukrajinské funkčné silové štruktúry. Zároveň zdroj Bildu zdôraznil, že Američania sa priamo nezúčastňujú na bojoch so vzbúrencami. na východe. Oblasť ich pôsobenia je podľa novín striktne ohraničená Kyjevom.

„Nepochybne (USA) sú na strane Kyjeva a ich úlohou je uskutočnenie prezidentských volieb, ako aj zabezpečiť novej moci kontrolu nad celým územím. Je to však iba časť ľadovej kryhy, ktorú vidieť nad hladinou. Nemožno totiž vylúčiť aj sprievodné plány ako napríklad vtiahnutie Ruska do vojenského konfliktu. Aj pre Američanov by to bola prijateľná možnosť,“ myslí si Remizov.

Podľa politológa nie je dôležité, či v Kyjeve pracujú americkí odborníci a pomáhajú novej vláde, ale aké majú úlohy.

„Ťažko povedať, či Američania sledujú iba deklarované ciele, alebo vykonávajú zložitejšie hru, ktorá sa odohráva v rámci vyvolávania vojny, teda zaťahovania Ruska do lokálneho konfliktu, ktorý budú Američania viesť rukami Ukrajincov poskytovaním zbraní, inštruktorov a financií,“ myslí si politológ.

Široký ohlas vyvolala v apríli návšteva riaditeľa CIA Johna Brennana v Kyjeve. Bola to tajná misia a Biely dom dlho nepriznával prítomnosť šéfa CIA v ukrajinskej metropole. Deň po návšteve Brennana úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyhlásil, že Rada národnej bezpečnosti a obrany štátu rozhodla o začiatku veľkej protiteroristickej operácie v súvislosti s udalosťami na juhovýchode krajiny. O čosi neskôr hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová tvrdila, že návšteva šéfa rozviedky v inej krajine je normálnym javom a podľa nej Brennan nepodporil ukrajinskú novú vládnu moc v uskutočnení taktickej operácie.

Rusko už niekoľkokrát obvinilo USA zo zasahovania do diania na Ukrajine. Na druhej strane Washington počas demonštrácií na kyjevskom Majdane otvorene podporoval aktivity protestujúcich a neskôr aj dočasný kabinet nominovaný parlamentom a zvrhnutie prezidenta Viktora Janukovyča. Za posledné dva mesiace navštívili Ukrajinu viacerí vysokopostavení americkí činitelia, vrátane viceprezidenta Joe Bidena.

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vojna #Kyjev #Ukrajina #kríza na Ukrajine