USA vinia Izrael z kolapsu mierových rozhovorov

Americký osobitný splnomocnenec pre blízkovýchodné mierové rozhovory Martin Indyk chce rezignovať a vrátiť sa do USA. Podľa novín Jediot Achronot krach dialógu pripísal Izraelu.

05.05.2014 09:30
Palestínski novinári, Izrael, granát, Bajt El, Foto:
Palestínski novinári utekajú po tom, čo izraelskí vojaci hodili ohlušujúci granát na kontrolnom stanovisku Bajt El počas sobotňajšej demonštrácie za slobodu pohybu medzi mestami na západnom (palestínskom) brehu rieky Jordán.
debata (9)

Rozhovory sa začali vlani v lete a 29. apríla sa mala skončiť ich prípravná etapa dohodou o kľúčových bodoch ďalších rokovaní, ktoré by viedli k dohode o Palestíne. Rámcový dokument však nepodpísali pre nezhody medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Tel Aviv tvrdí, že Ramalláh porušil záväzky, keď sa počas rozhovorov pripojil k 15 medzinárodným zmluvám. Na druhej strane Izrael neprepustil všetkých 104 palestínskych väzňov, ako to pôvodne sľúbil.

Trvalými dôvodmi rozporov sú židovské osady a žiadosť uznať Izrael ako židovský štát. Práve o tom rokoval v nedeľu v Jeruzaleme izraelský kabinet Benjamina Netanjahua.

Podľa Indyka citovaného novinami Jediot Achronot mierové rozhovory „potopili“ osady. „Netanjahu neustúpil ani o piaď,“ vyhlásil. Nemenované izraelské zdroje tvrdia, že tvrdá kritika amerického politika je znamením, že sa chystá rezignovať.

Vraj už upozornil Brookings Institute, kde je zástupcom riaditeľa, že sa chce vrátiť do pôvodného kresla. Vlani si vyžiadal dvojmesačnú prestávku práve kvôli tomu, aby mohol viesť rozhovory.

Aj denník Haarec vo svojom včerajšom vydaní cituje nemenovaných európskych diplomatov, podľa ktorých v Bielom dome panuje skepsa vzhľadom na mierový proces. Ak prezident Barack Obama povedal, že treba dožičiť vyjednávačom prestávku, vraj to znamená, že v skutočnosti Biely dom nechce v súčasnosti nič urobiť v izraelsko-palestínskom konflikte.

„Ostali opodiaľ a nechcú sa do toho miešať,“ vyhlásil zdroj novinám Haarec, zatiaľ čo v nedeľu na rokovaní vlády Netanjahu obhajoval uzákonenie židovského štátu.

„Izrael zaručuje rovnosť všetkým svojim občanom, ale je to štát iba jediného národa, národa Židov,“ vyhlásil premiér. Palestínčania to odmietajú, pretože uznanie židovského charakteru štátu by podľa lídra Mahmuda Abbása znamenalo vopred sa vzdať práva palestínskych utečencov na návrat do pôvodných domovov.

Netanjahuov návrh sa nepáči ani šéfke spravodlivosti Cipi Livniovej, ktorá viedla mierové rozhovory za Izrael. Nedopustí vraj, aby zákon prešiel. Podobne ako Claude Klein, profesor práva na univerzite v Jeruzaleme, podľa ktorého návrh nemá v parlamente žiadnu šancu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Benjamin Netanjahu #Mahmúd Abbás #Ramalláh