Výbor OSN vypočúva zástupcu Vatikánu pre zneužívanie detí

Výbor OSN proti mučeniu v pondelok v Ženeve začal vypočúvať zástupcu Vatikánu pre prípady sexuálneho zneužívania detí kňazmi.

05.05.2014 13:52
Vatikán Foto: ,
Ilustračné foto
debata (1)

Jeho členovia si predstaviteľa katolíckej cirkvi pozvali pre podozrenie, že Vatikán svojím prístupom k obetiam zneužívania porušuje konvenciu proti mučeniu, ku ktorej sa pripojil v roku 2002. OSN sa tak na Vatikán tento rok zameriava už druhýkrát, vo februári ho výbor pre práva dieťaťa ostro kritizoval práve v súvislosti s kauzami pedofilných duchovných.

Zástupcovia Svätej stolice teraz pred komisiou Spojených národov proti mučeniu vypovedajú vôbec prvýkrát. Vyslanec Vatikánu pri OSN, arcibiskup Silvano Tomasi, už pred začiatkom rokovania upozornil, že konvencie proti mučeniu sa vzťahujú na Vatikán ako na štát a nie na katolícku cirkev.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v piatok OSN vyzval, aby voči Vatikánu zachovala nestrannosť a nestala sa „nástrojom ideologického nátlaku“. Zopakoval tiež, že by sa OSN nemala nechať ovplyvňovať „dobre známymi mimovládnymi organizáciami zaujatým proti katolíckej cirkvi a Svätej stolici“.

OSN cirkev ostro kritizovala už vo februári, a to prostredníctvom správy Výboru pre práva dieťaťa (CRC). Ten dospel k záveru, že Vatikán nerobí dosť, aby boli páchatelia zneužívania potrestaní, a stavia svoje záujmy nad záujmy obetí.

Zástupcovia cirkvi správu jednoznačne odmietli s tým, že je založená na nepochopení podstaty cirkevného učenia, je plná predsudkov a dáva príliš veľa priestoru argumentácii mimovládnych organizácií, ktoré sú voči cirkvi zaujaté.

Pápežský úrad vlani uviedol, že v dôsledku prípadov sexuálneho zneužívania zmenil požiadavky kladené na kandidátov kňazstva, aktualizoval cirkevné právo a vyzval biskupskú konferenciu, aby stanovila smernice pre boj s týmito zločinmi. Súčasne ale dal najavo, že nemôže byť zodpovedný za konanie katolíckych inštitúcií alebo jednotlivcov vo svete a že zodpovednosť za ochranu práv detí nesú miestnej biskupi. Zodpovedný je iba za udalosti vo vatikánskom mestskom štáte.

Na začiatku tisícročia sa v Írsku , v Spojených štátoch a ďalších krajinách začalo hovoriť o prípadoch tisícov detí, ktoré sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými v 60., 70. a 80 rokoch. Vysokí preláti súčasne začali čeliť obvineniam, že chránili vinníkov prekladaním do iných farností, aby uchránili povesť cirkvi. Hoci súčasný pápež František sa za zneužívanie kňazmi ospravedlnil a inicioval vznik novej medzinárodnej komisie na ochranu detí v cirkevných inštitúciách, škandál cirkvou otriasa doteraz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev #OSN #sexuálne zneužívanie detí