V Mussoliniho rodisku plánujú otvoriť múzeum fašizmu

Starosta talianskeho mestečka Predappio, kde sa narodil a kde je tiež pochovaný fašistický vodca Benito Mussolini, plánuje otvoriť múzeum fašizmu.

05.05.2014 14:01
Benito Mussolini Foto:
Benito Mussolini.
debata

Obec, ktorá je už teraz pútnickým miestom talianskych neofašistov, tak vraj chce vziať interpretáciu historickej éry, kvôli ktorej prichádzajú tisícky turistov, do vlastných rúk. Zámer však vzbudzuje aj kontroverzie, tvrdí britský denník Times.

„Až doteraz sme nechali rozprávať Mussoliniho osud predajcov vlajočiek a tričiek. Naša jediná zbraň proti týmto veciam je kultúra,“ uviedol starosta Giorgio Frassino. „Chcem tu mať miesto, kde sa ľudia dozvedia, ako sa z Benita, chlapca, čo sa tu narodil v roku 1883, stal Mussolini. Chcem miesto, kde môžeme rozprávať o strašnom 20. storočí s dôrazom na dvadsať rokov Mussoliniho vlády,“ dodal.

Múzeum by malo vzniknúť v opustenej monumentálnej budove, ktorú nechal v 30. rokoch vo svojom rodisku postaviť samotný Mussolini. Starosta však pripúšťa, že na realizáciu svojho zámeru zatiaľ nemá dosť financií.

Okolo plánov na otvorenie múzea fašizmu sa strhla vlna kritiky, podľa ktorej vedenie mesta nevkusne využíva temné dedičstvo po svojom rodákovi a chce zarábať na oživovaní jeho odkazu. „Miestne úrady o tom vedia a len to vítajú, pretože obraz Predappia ako fašistického symbolu ľudí priťahuje a prináša tržby miestnym barom, reštauráciám a obchodom,“ myslia si zástupcovia miestneho protifašistického združenia Predappio Anti – Fascist.

Úvahy o vzniku múzea fašizmu v obci v blízkosti severotalianskeho mesta Forli sa objavili už v 90. rokoch. Aj vtedy za nimi stál starosta z ľavicovej Demokratickej strany. Zámer sa však nepodarilo realizovať.

Mussolini sa k moci dostal v roku 1922, a to vďaka túžbe mnohých Talianov po obnove stability a veľmocenského postavenia krajiny. Čoskoro sa však stal z neho diktátor, jeho armáda zabila desaťtisíce civilistov.

Mussolini bol nakoniec od moci odstavený samotnými Talianmi. Na sklonku druhej svetovej vojny, 28. apríla 1945, ho bez súdu zastrelili, keď sa pokúšal so svojou milenkou utiecť do Švajčiarska. Obe mŕtvoly boli pre výstrahu zavesené na milánskom námestí Loretto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benito Mussolini