Putin vyznamenal 300 ruských novinárov za informácie o anexii Krymu

Šéf Kremľa Vladimir Putin vyznamenal tri stovky ruských novinárov za šírenie "objektívnych a profesionálnych" informácií o anexii ukrajinského Krymu. Napísal to v pondelok informovaný ruský denník Vedomosti. Správu o ocenení prezident drží v tajnosti: dokument o udelení vyznamenaní bol podpísaný pred viac ako dvoma týždňami, ale prezidentská kancelária ho doteraz oficiálne nezverejnila, píše denník.

05.05.2014 16:25
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (21)

Krymský polostrov bol pripojený k Rusku v marci po niekoľkých týždňoch nepokojov a proruských demonštrácií, podnecovaných, podľa Kyjeva, ruskými vojakmi a agentmi ruských tajných služieb.

Anexia mala obrovský ohlas medzi ruskou verejnosťou a v médiách; v parlamente proti zákonu o pripojení Krymu k Rusku hlasoval jediný poslanec. Na Západe, naopak, zabranie polostrova vyvolalo šok a vyústilo do vyhlásenia sankcií proti niekoľkým desiatkam ruských vojakov a politikov.

Medzi ocenenými je 90 aktívnych ruských novinárov a spravodajcov, zvyšok tvoria vedúci redaktori a mediálni manažéri. Väčšinu ocenených tvoria zástupcovia médií kontrolovaných štátom, na hlavné opozičné médiá, ktorými sú rozhlasová stanica Echo Moskvy a televízny kanál Dožď, rad nedošiel.

Novinári dostali rády a čestné uznania za „vysokú profesionalitu a objektívnosť pri informovaní o udalostiach v Krymskej republike,“ citujú Vedomosti utajovaný prezidentský dekrét.

Najvyššie ocenenie dostal šéf štátnej televízie NTV Vladimir Kulistikov a riaditeľ ruskej cenzúrnej správy Roskomnadzor Alexander Žarovov.

Denník Vedomosti označuje Putinov krok za bezprecedentný. Pri poslednej obdobnej príležitosti, ktorou bola v roku 2008 vojna Ruska s Gruzínskom, vyznamenal vtedajší prezident Dmitrij Medvedev len jedenásť žurnalistov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #novinári #vyznamenanie