Rusi nachádzajú v informačnom boji prvky fašizmu

Moskva, ktorá popiera spoluzodpovednosť za násilie na juhovýchode Ukrajiny, zvaľuje vinu za nepokoje na prozápadnú vládu v Kyjeve. Ako býva pri konfliktoch zvykom, rinčanie zbraní sprevádza informačný boj.

06.05.2014 10:15
debata (40)

Rusko sa opakovane sťažuje na zásahy ukrajinských bezpečnostných zložiek proti separatistom, ktorých nazýva stúpencami federalizácie. „Sú potrebné neodkladné medzinárodné opatrenia, ako ovplyvniť kyjevskú vládu, aby sa zastavil zločinecký postup,“ citovala agentúra ITAR-TASS z najnovšieho vyhlásenia rezortu ruskej diplomacie. V tejto súvislosti zazneli aj slová o „ukrajinských katanoch, ktorí prelievajú krv nevinných“. „Vojaci strieľajú do neozbrojených ľudí,“ tvrdí podľa agentúry RIA Novosti námestník tohto ministerstva Grigorij Karasin.

Ako to vidí Kremeľ

Podobne ostro sa púšťa do vlády v Kyjeve aj Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. O jej predstaviteľoch povedal, že lakťami sa už topia v krvi, pričom ich označil za členov junty. Kým Kyjev hovorí o protiteroris­tickej operácii, hovorca Kremľa to vníma ako trestnú výpravu. Peskov upozornil, že po tragédii v Odese, kde zahynulo niekoľko desiatok ľudí, bude zložité prehovoriť juhovýchod Ukrajiny, aby sa zriekol zbraní. „Pokojné obyvateľstvo je nútené vziať do ruky zbraň, aby ochránilo holé životy,“ pridala sa ITAR-TASS.

Putinov hovorca tiež vystupňoval rétoriku Ruska, ktoré spochybňuje konanie prezidentských volieb v susednom štáte; majú byť koncom tohto mesiaca. „Po tom, čo sa stalo v Odese, po tom, ako sa roztáča špirála zločineckej konfrontácie proti vlastnému ľudu na juhovýchode štátu, je nepochopiteľné, o akých voľbách môže byť reč,“ povedal Peskov podľa novín Rossijskaja Gazeta.

Hoci dráma na juhovýchode Ukrajiny zatieňuje tému pripojenia Krymu k Rusku, hovorca prezidenta využíva referendum na tomto polostrove ako obhajobu nedávnych krokov šéfov Kremľa. „Keby Putin vtedy nezaujal tvrdú líniu a obyvatelia Krymu by nehlasovali za pričlenenie k Rusku, teraz by tam mohlo byť podobné krviprelievanie ako na juhovýchode Ukrajiny,“ nazdáva sa Peskov.

O horore v Odese

Oficiálni ruskí predstavitelia a mnohé médiá hovorievajú o „ukrajinských fašistických a nacistických ultranacionalis­toch“. Napríklad Rossijskaja Gazeta opísala horor v Odese ako výsledok besnenia radikálov z hnutia Pravý sektor. „Premiestnili sa k sídlu domu odborov, kde sa skryli stúpenci federalizácie. Vediac, že sú tam osoby, aktivisti z Pravého sektora podpálili budovu. Ľudia zhoreli zaživa. Čakali na nejakú pomoc. Nedočkali sa. Začali skákať z horných poschodí. Mnohí utrpeli smrteľné zranenia. Preživších, tých čo sa dostali z budovy podpálenej fašizujúcimi bojovníkmi, dorážali palicami kati z Pravého sektora,“ tvrdí Rossijskaja Gazeta.

Publicista Maxim Sokolov označil tragédiu v Odese za pogrom. „Zapíše sa na najčernejšie stránky dejín Európy, kam sa tak ponáhľa nová Ukrajina,“ napísal v novinách Izvestia. „Stúpenci jednoty národa podpaľujú budovu, v ktorej sú ľudia, a zabíjajú tých, čo sa chcú dostať z okien – to od roku 1945 Európa nepoznala,“ dodal Sokolov.

Spisovateľ Platon Besedin prirovnal vyskakovanie z okien k tomu, čo bolo vidieť po teroristických útokoch na newyorské mrakodrapy v septembri 2001. „Prečo dnes na Ukrajine jedni ľudia strieľajú a upaľujú iných ľudí? Prečo sa to deje v krajine, čo zvíťazila nad fašizmom? Prečo vládna moc odobruje vraždy a násilie? Čo sa stalo s Ukrajinou?“ pýta sa Besedin v rovnakých novinách.

Ella Pamfilovová, ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva, reagovala na masaker v Odese ako na neprípustnú tragédiu v 21. storočí. „Vracia nás to niekam do stredoveku,“ upozornila podľa RIA Novosti, pričom požiadala o medzinárodné vyšetrovanie.

Pavel Plečkin, redaktor televíznej stanice Prvý kanál, dokonca ponúkol verziu, že príčinou udalostí v Odese sa stali provokácie ukrajinskej vlády. „Cieľom bolo rozohnať a pozatýkať účastníkov protestov proti súčasnej moci. Sotva niekto plánoval masové vraždenie, ale dopadlo to takto,“ citovala ho RIA Novosti.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #fašizmus #Kyjev #Ukrajina