Moldavsko posilňuje kontrolu hraníc s Ukrajinou

Moldavská vláda v pondelok oznámila posilnenie hraníc so susednou Ukrajinou. Najvyšší predstavitelia krajiny to oznámili na spoločnej tlačovej konferencii. Prezident Nicolae Timofti, premiér Iurie Leanca a predseda parlamentu Igor Coreman potvrdili prijatie "všetkých nevyhnutných krokov v záujme zaručenia verejného poriadku v rámci krajiny".

06.05.2014 12:50
Nicolae Timofti, prezident, Moldavsko Foto: ,
Prezident Moldavska Nicolae Timofti
debata (3)

Svoj krok označili za reakciu na „obavy zo zhoršenia bezpečnostnej situácie v regióne a stupňovania násilia na Ukrajine“. Trojica zároveň vyjadrila podporu územnej celistvosti susednej krajiny, ktorá má s Moldavskom takmer tisíc kilometrov dlhú hranicu.

V ukrajinských pohraničných regiónoch navyše dominuje rusky hovoriaci obyvateľstvo.

Prorusky naladený je aj moldavský separatistický región Podnestersko. Územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester sa od vlády v Kišiňove odtrhlo v roku 1990 pre nespokojnosť s možným pričlenením Moldavska k Rumunsku po páde Sovietskeho zväzu.

Rusko má v tomto regióne 1 500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavcami, Rusmi a Ukrajincami. Moldavská vláda ešte koncom marca varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie regiónu k svojmu územiu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hranice #Moldavsko #Ukrajina #vojsko #kríza na Ukrajine