Maduro je vo Venezuele čoraz menej populárny

Popularita venezuelského prezidenta Nicolása Madura výrazne klesla. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v pondelok, bolo s jeho výkonom v najvyššej funkcii spokojných iba 37 percent opýtaných.

06.05.2014 14:35
Venezuela, Maduro, Chavez Foto: ,
Nicolas Maduro na archívnej fotografii drží v rukách pohľadnicu s podobizňou zosnulého lídra Venezuely Huga Cháveza.
debata (4)

Vo februári, teda tesne pred vypuknutím protivládnych nepokojov, to bolo ešte takmer 47 opýtaných. Pokles jeho preferencii pritom zaznamenávajú od konca minulého roka. Rapídne klesať však začali až po vypuknutí demonštrácií, ktoré si vyžiadali 40 životov a stovky ľudí utrpeli zranenia či skončili v putách. Venezuelská vláda ešte v apríli v tejto súvislosti potvrdila pozvanie šéfa vatikánskej diplomacie, ktorého úlohou je sprostredkovanie rozhovorov medzi vládou a opozíciou.

Venezuelou aktuálne otriasajú spoločenské nepokoje, ktorých motiváciou je nespokojnosť s vládou prezidenta Madura. Na ropu bohatá juhoamerická krajina je stále hlboko polarizovaná, čo sa prejavilo minuloročným tesným volebným víťazstvom Madura.

Politický rozkol sa odvtedy ešte viac prehĺbil v dôsledku oslabovania ekonomiky krajiny prejavujúcej sa rekordnou infláciou či nedostatkom základných potravín. Veľkým problémom je aj jedna z najvyšších mier zločinnosti na svete. Nástupca zosnulého Huga Cháveza však tvrdí, že ide o sprisahanie s cieľom zvrhnúť jeho ľavicovú vládu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro