Pri útoku nožom na čínskej stanici utrpelo zranenia 6 ľudí

Šesť ľudí v utorok zranil útočník ozbrojený nožom na rušnom vlakovom nádraží v meste Kuang-čou (Kanton) na juhu Číny. Oznámila to miestna polícia. Ide sa o ďalší z podobných násilných činov na čínskych staniciach, ktoré sa tam v poslednom čase rozmohli. Tie minulé čínske úrady pripísali moslimským separatistom z Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

06.05.2014 15:30
Čína, Ujgurovia, Ujguri, sanitka, útok, nožom, Foto: ,
Prizerajúci ľudia sledujú záchranárov, ktorí odvážajú zranených po útoku na čínskej stanici.
debata

Médiá pôvodne hovorili až o štyroch útočníkoch, polícia však neskôr oznámila, že útočník bol iba jeden. Príslušníci bezpečnostných síl ho po tom, čo neposlúchol ich slovné varovanie, postrelili a zadržali.

Polícia začala vyšetrovanie útoku, ktorého motív nie je známy. Zranených, medzi ktorými sú najmenej dve ženy, hospitalizovali. Do nemocnice previezli tiež útočníka, ktorého sa vraj zatiaľ nepodarilo identifikovať, pretože nemal pri sebe doklady.

Čínska štátna televízia uviedla, že pôvodné správy o ďalšom zatknutom útočníkovi sa ukázali byť mylné. Muž, ktorého zadržali neďaleko stanice, nemal s utorkovým prípadom nič spoločné.

Útok oživil spomienku na masaker spáchaný začiatkom marca tiež nožmi na stanici v meste Kchun-ming. Osem páchateľov tam zabilo tri desiatky ľudí a zranilo 140 osôb. Úrady z akcie obvinili ujgurských separatistov.

Minulú stredu pri útoku pomocou výbušnín a nožov zomrel jeden človek a ďalších 79 zranili v Urumči, metropole nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Podľa úradov boli za útok zodpovední „teroristi“ – tak vláda označuje ujgurských islamistov a separatistov.

Mnoho organizácií pre ľudské práva upozorňuje, že hlavnou príčinou nepokojov v Sin-ťiangu je potláčanie kultúry, jazyka a náboženstva ujgurskej menšiny, ktorá vyznáva islam.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #teroristi #Ujguri #útok nožom