Ruská armáda robí veľké vojenské cvičenie

Ruské ozbrojené sily prikročili k rozsiahlemu cvičeniu so zapojením všetkých druhov vojsk, vrátane síl jadrového odstrašenia.

08.05.2014 15:06
Rusko, Putin, cvičenie Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin dohliada na vojenské cvičenie za účasti ruských jadrových síl v národnom obrannom operačnom stredisku.
debata (122)

Test rakiet v rámci manévrov sledoval podľa tlačových agentúr aj prezident Vladimir Putin. Manévre vraj nemajú nič spoločné s ukrajinskou krízou, avšak šéf Kremľa poznamenal, že vývoj v susednej krajine je výsledkom „nezodpovednej politiky“ spôsobujúcej veľké problémy.

„Preverujeme bojovú pripravenosť ruských ozbrojených síl. Bolo to oznámené už v novembri minulého roka,“ povedal Putin novinárom v sídle ministerstva obrany.

Manévre, ktorých sa zúčastňujú pozemné sily, letectvo aj raketové vojsko, sa konajú v predvečer ruských osláv konca druhej svetovej vojny a zároveň v čase, keď sa v Moskve zišiel summit vedúcich predstaviteľov bývalých sovietskych republík, ktoré sú členmi kolektívneho obranného spolku.

Podľa ruských médií cvičenie je simuláciou rozsiahleho odvetného jadrového úderu v reakcii na útok nepriateľa. V jeho rámci bola podľa armády z Plesecka na severozápade Ruska odpálená medzikontinentálna balistická raketa Topol, ktorá úspešne zasiahla stanovený cieľ na Kamčatke. Ďalšie dve medzikontinentálne balistické rakety vystrelili posádky ponoriek.

Agentúra AP k tomu poznamenala, že opis manévrov je nezvyčajne otvorený a odráža napätie, ktoré panuje medzi Ruskom a Západom kvôli kríze na Ukrajine.

Ruskí armádni predstavitelia ale podľa agentúry Reuters uisťujú, že cvičenie s terajšou situáciou okolo Ukrajiny nemá nič spoločné.

Putin vo štvrtok však na ďalší vývoj na Ukrajine reagoval. Podľa médií okrem iného vyhlásil, že táto kríza je výsledkom „nezodpovednej politiky“. „Príklad nášho suseda, našej bratskej Ukrajiny, jasne ukazuje, že nezodpovedná politika spôsobuje mnohé problémy a straty,“ citovala ruského prezidenta Reuters. Kľúčom k uvoľneniu napätia na juhovýchode Ukrajiny je podľa neho rovnocenný dialóg Kyjeva s tamojšími separatistami.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Ukrajina #vojenské manévre