Berlusconi začal za trest pracovať v domove dôchodcov

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa v piatok dostavil do domova pre seniorov pri Miláne, aby tu začal pracovať v rámci svojho alternatívneho trestu za daňové úniky. Informovali o tom agentúry AFP a ANSA.

09.05.2014 07:50 , aktualizované: 10:45
Taliansko, Silvio Berlusconi Foto: ,
Pohľad na oddelenie San Pietro nadácie "Sacra Famiglia", kde bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi bude vykonávať súdom nariadené práce - pomoc starším pacientom.
debata (3)

Berlusconiho verejnoprospešná práca s ľuďmi trpiacimi Alzheimerovou chorobou má trvať rok.

Šéf milánskeho centra pre liečbu Paolo Pigni ešte koncom apríla uviedol, že expremiér sa bude starať o pacientov s demenciou a Alzheimerovou chorobou. Podľa jeho slov sa Berlusconi „nebude zúčastňovať na relaxačných a zábavných aktivitách, ani nebude tráviť čas v kancelárii“.

Sedemdesiatse­demročný politik bude podľa neho konfrontovaný „s utrpením, ktoré ho môže obohatiť“.

Po vystúpení z auta sa expremiér ponáhľal do budovy opatrovateľského domu a čakajúcej asi stovke novinárov nič nepovedal. Nereagoval ani na vyhlásenie jedného z prítomného odborárov, že expremiér patrí do žalára. „Snom talianskych pracujúcich je vidieť Berlusconiho v (milánskom väzení) San Pietro,“ citovala AFP muža prezlečeného za klauna.

Zo štyroch rokov jeden, a bez väzenia

Sedemdesiat sedemročného Berlusconiho vlani v auguste odsúdili na štyri roky väzenia kvôli daňovým únikom v mediálnom koncerne Mediaset, ale trest mu nakoniec v rámci amnestie zmiernili na rok. Kvôli vysokému veku navyše nemusel nastúpiť do väzenia a vybral si miesto toho verejnoprospešné práce. Berlusconi sa má v domove dôchodcov zdržiavať štyri hodiny týždenne.

Berlusconi je lídrom pravicovej opozičnej strany Forza Italia, nesmie však zastávať žiadne volené funkcie ani kandidovať vo voľbách. Súčasťou jeho trestu je totiž dvojročný zákaz vykonávania verejných funkcií, na základe ktorého bol vlani vylúčený zo Senátu. Zakázaná má politik aj kandidatúru v májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Život plný neprístojností

Silvio Berlusconi je trojnásobným expremiérom a jedným z najbohatších Talianov. Jeho život a kariéra je však pretkaná škandálmi, sexuálnymi aférami, mnohými súdnymi procesmi, ale i viacerými kontroverznými výrokmi.

Napriek tomu sa doma stále teší veľkej popularite, čo dokazuje minuloročný volebný úspech stredopravicovej koalície, na čele ktorej stál práve rodák z Milána.

Bývalý šéf talianskej vlády je súdne stíhaný v množstve káuz, ale vo väčšine z nich ešte nevyniesli právoplatné rozhodnutie. Mediálne najznámejší je proces kvôli údajnému zneužitiu právomoci verejného činiteľa a pre podozrenie zo sexu s neplnoletou marockou dievčinou Ruby. V ňom bol Berlusconi neprávoplatne odsúdený na sedem rokov väzenia a odvolacie konanie sa začína 20. júna v Miláne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #verejnoprospešné práce #silvio berlusconi