Riešením sporu sú dva štáty, povedala Riceová v Palestíne

Po opätovnom krachu mierových rokovaní medzi Palestínčanmi a Izraelom Spojené štáty nevidia inú alternatívu ako existenciu dvoch štátov. Jedinou cestou dosiahnutia trvalého mieru sú rokovania s cieľom vzniku dvoch nezávislých štátov žijúcich bok po boku v mieri. Povedala to vo štvrtok v Ramalláhu americká poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi, uviedol Biely dom.

09.05.2014 10:55
Izrael, Palestía, Mahmúd Abbás, Susan Riceová Foto: ,
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás a americká poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová.
debata (2)

Riceová zdôraznila, že každá palestínska vláda musí uznať Izrael, vzdať sa násilia a akceptovať všetky doterajšie dohody s Izraelom.

Pred krátkym časom opäť začali dve najväčšie palestínske hnutia Fatah a Hamás proces zmierenia. Radikálny islamský Hamás, ktorý ovláda Pásmo Gazy, však existenciu Izraela neuznáva.

Znepriatelené palestínske hnutia v apríli na rokovaniach v Pásme Gazy informovali o implementovaní dohody o zmierení.

V najbližších týždňoch by mali začať rokovania aj o vytvorení spoločnej vlády. Obe hnutia ešte v roku 2011 uzavreli Egyptom sprostredkovanú dohodu o prímerí, tú sa však až doteraz nepodarilo uviesť do praxe.

Rozkol medzi Hamásom a Fatahom vyvolali udalosti z júna 2007, keď Hamás po víťazstve vo voľbách násilím prevzal kontrolu nad Pásmom Gazy. Zásluhou egyptských sprostredkovateľov hnutia v apríli 2011 dosiahli dohodu o zmierení, doteraz však neboli schopní premeniť na skutočnosť ani jej hlavné ustanovenia.

Rivalov opätovne zblížil konflikt medzi Hamásom a Izraelom v roku 2012 v Gaze. Abbásovi sa neskôr podarilo dosiahnutie zvýšenia štatútu Palestíny v rámci OSN na „nečlenský štát“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #Hamas #Pásmo Gazy #Fatah #Mahmúd Abbás #Ramalláh