Pri strete v ukrajinskom Mariupole zomrelo 20 separatistov

V ukrajinskom Mariupole sa v piatok odohrali strety medzi provládnymi silami a proruskými separatistami. Ukrajinské bezpečnostné sily zabili v Mariupole na juhovýchode krajiny zhruba dvadsiatku separatistov. Podľa agentúry Reuters o tom informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra.

09.05.2014 14:05 , aktualizované: 16:50
Ukrajina, Mariupol, Foto: ,
Hasiči na mariupolskej policajnej stanici.
debata (280)

Preruskí separatisti sa podľa ministra Arsenija Avakova pokúšali zmocniť budovy v kľúčovom priemyselnom centre mesta. Polícia sa v Mariupole tiež snažila získať späť pod kontrolu centrálnu policajnú budovu. Dostala sa pod paľbu separatistov a nasledovala ostrá prestrelka vo vnútri. Potom časť rebelov utiekla do mesta.

Po strete zostal aj neurčený počet zranených.

Mariupolská policajná stanica je v ohni.
Policajnú stanicu v Mariupole zachvátili...
+8Ľudia vyliezli na pokazený tank, ktorý do mesta...

Separatistické sily uviedli, že násilie v prístavnom meste Mariupol vzplanulo po oslavách konca druhej svetovej vojny, keď sa dav vydal k policajnej stanici obsadenej separatistami a obliehanej bezpečnostnými zložkami. Strieľať vraj začali ukrajinskí vojaci.

Mariupol s asi pol miliónom obyvateľov leží na juhovýchode Ukrajiny blízko hraníc s Ruskom. Proruskí separatisti tu už v apríli obsadili radnicu, ktorú celé týždne okupovali. Ukrajinské sily do dôležitého prístavného a priemyselného mesta dopravili v uplynulých dňoch viacero obrnených vozidiel. Donecká oblasť spolu s Luhanskou neuznali novú vládu v Kyjeve a v nedeľu plánujú uskutočniť referendum o nezávislosti.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Ukrajina #kríza na Ukrajine #prestrelka #Mariupol