Únia pridá na zoznam sankcií krymské firmy

Predstavitelia Európskej únie sa v zásade dohodli, že pridajú na zoznam sankcií voči Rusku asi 15 ľudí a niekoľko spoločností so sídlom na Kryme.

09.05.2014 22:23
debata (13)

Informovali o tom diplomati únie. Tá už pre anexiu Krymu Moskvou zmrazila účty a zakázala vstup 48 Rusom a Ukrajincom, tentoraz však pôjde o prvý prípad, keď 28-členný blok potrestá spoločnosti. Nový zoznam bude zahŕňať aj dve krymské firmy aktívne v energetickom sektore, uviedol jeden z diplomatov. Iný povedal, že postihnutých bude štvoro až päť krymských firiem alebo organizácií.

Konečné rozhodnutie o dodatočných sankciách by mali v pondelok prijať ministri zahraničia EÚ, ktorí vezmú do úvahy víkendový vývoj, kedy proruskí separatisti na východe Ukrajiny plánujú uskutočniť referendá o nezávislosti. Európsky komisár pre rozpočet Janusz Lewandowski pre poľskú stanicu TVN 24 BiS v piatok povedal, že očakáva v pondelok posilnenie sankcií voči jednotlivcom a spoločnostiam napojeným na ruskú intervenciu na Ukrajine. Ich mená a názvy sú až do zverejnenia tajné.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #sankcie #Krym