Turčynov varoval separatistov, Merkelová a Hollande varovali Rusov

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ponúkol rokovania proruským separatistom na východe krajiny, ktorí na nedeľu chystajú v Doneckej a Luhanskej oblasti referendum o samostatnosti.

10.05.2014 09:00 , aktualizované: 18:06
Ukrajina, Mariupol Foto: ,
Maskovaný muž skáče ponad horiace barikády pred policajným riaditeľstvom v Mariupole.
debata (311)

Vzbúrenci v Luhansku oznámili, že hlasovanie bude platné bez ohľadu na účasť. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande označili referenda rovnako ako Kyjev za nelegálne. Na niekoľkých miestach krajiny pokračovali nepokoje, ktoré sa na rozdiel od predošlých dní obišli bez obetí na životoch.

Turčynov zároveň s ponukou rokovania s predstaviteľmi východných oblastí varoval pred referendom, lebo prípadná federalizácia východných regiónov podľa neho znamená „sebadeštrukciu“. Obyvatelia spomínaných oblastí budú v nedeľu hlasovať o tom, či si želajú samostatnosť. „Pre tieto oblasti je to krok do priepasti. Je to eufória, ktorá môže viesť k veľmi zložitým dôsledkom, a mnoho ľudí tieto dôsledky pociťuje už teraz,“ citovala Turčynova jeho tlačová služba. Podľa neho tí, ktorí sú pre samostatnosť, si neuvedomujú, že to prinesie úplný rozvrat ekonomiky, sociálnych programov a vôbec života väčšiny obyvateľstva.

Jeden z vodcov vzbúrencov v Luhanskej oblasti Vasilij Nikitin uviedol, že výsledky hlasovania, ktoré bude prebiehať po celú nedeľu, budú známe v pondelok alebo najneskôr v utorok.

Merkelová a Hollande označili v spoločnom vyhlásení referendum za nelegálne a zároveň vyzvali Rusko, aby viditeľne znížilo počet svojich síl pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva vraj ponesie dôsledky za prípadný krach ukrajinských prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční o dva týždne. Kyjev by na druhú stranu nemal v predvolebnom období útočiť na separatistov, uviedli lídri Nemecka a Francúzska vo vyhlásení.

Mariupol je v obkľúčení

V juhoukrajinskom Mariupole vyhorela v noci na sobotu časť radnice. Situácia v tomto prístavnom meste na juhu Doneckej oblasti je podľa médií naďalej napätá. Mariupol sa v posledných dňoch stal novým ohniskom bojov medzi separatistami a jednotkami armády a Národnej gardy.

Podľa nepotvrdených informácií počas piatkových bojov v meste zahynulo dvadsať, ale možno až štyridsať ľudí.

Oheň v budove mestského zastupiteľstva podľa médií poškodil niektoré kancelárie na 1. až 4. poschodí a hlavná sála v pravom krídle budovy a horné poschodia v centrálnej časti, napísal ráno denník Ukrajinská pravda. Príčiny požiaru nie sú jasné. Žiadne obete zatiaľ hlásené nie sú.

Mariupolská policajná stanica je v ohni.
Policajnú stanicu v Mariupole zachvátili...
+8Ľudia vyliezli na pokazený tank, ktorý do mesta...

V piatok prepukli v polmiliónovom Mariupole boje o miestnu policajnú stanicu. Podľa ukrajinských zdrojov sa jej snažilo zmocniť zhruba šesť desiatok proruských separatistov. Medzi bezpečnostnými silami a proruskými radikálmi vypukla vo vnútri budovy prestrelka, po ktorej väčšia časť rebelov utiekla do mesta. Štvoricu z nich polícia zadržala, policajná budova bola čiastočne zničená.

Podľa ruských agentúr ale miestni obyvatelia tvrdia, že na stanicu zaútočila Národná garda, pretože vraj milicionári nechceli strieľať do svojich spoluobčanov. Medzi útočníkmi údajne boli aj ozbrojení príslušníci rôznych bojov vrátane nacionalistickej organizácie Pravý sektor.

Agentúra Interfax – Ukrajina napísala, že v sobotu ráno je situácia v meste „stabilne napätá“, v meste bol dnešok vyhlásený dňom smútku. Národná garda podľa denníka Ukrajinská pravda oznámila, že svoje jednotky z „epicentra udalostí“ stiahla, aby sa predišlo ďalším agresívnym akciám separatistov a nebola ohrozená bezpečnosť civilného obyvateľstva.

Za piatkové krviprelievania v Mariupole sú podľa vyšetrovateľov zodpovední bratia Kuzmenkovi, ktorí sa v apríli postavili do čela miestnych separatistov. Dmitrij Kuzmenko sa začiatkom apríla vyhlásil za mariupolského „ľudového starostu“ a bol zatknutý. Počas jeho väznenia v Kyjeve organizoval a financoval odpor separatistov Denis Kuzmenko, starší brat zadržaného aktivistu.

Pod jeho vedením proruskí radikáli v piatok obsadili budovu mariupolskej polície a chystali sa okupovať aj ďalšie administratívne objekty, tvrdí podľa agentúry Unian polícia. Narazili ale na odpor poriadkového práporu Dneper, ktorý sa „teroristom“ postavil a blokoval ich až do príchodu armády.

Mariupol je teraz podľa miestnych médií v obkľúčení vojenských jednotiek, ktoré majú pod kontrolou všetky prístupové komunikácie. Vnútri mesta ale pokračujú boje, vzbúrenci sa údajne chystajú k útoku na mariupolské letisko.

Podľa agentúry Unian bol medzi obeťami piatkových bojov v Mariupole aj veliteľ mestskej dopravnej polície Viktor Sajenko. Údaje o celkovom počte mŕtvych sa rôznia, podľa ministra vnútra Arsena Avakova zahynulo v piatok dvadsať ľudí. Separatisti hovoria až o dvojnásobku.

Separatisti zadržovali v Donecku pracovníkov Červeného kríža

Proruskí separatisti vnikli v piatok večer do úradu Červeného kríža v Donecku a zadržali na niekoľko hodín skupinu pracovníkov organizácie. Bol medzi nimi aj jeden cudzinec, informácie o jeho štátnej príslušnosti a počte unesených sa rozchádzajú. Podľa hovorcu separatistov zadržaní boli podozriví zo špionáže.

Agentúra Interfax-Ukrajina ráno napísala, že separatisti zadržaných prepustili už vo dve hodiny v noci. Podľa hovorkyne Ukrajinského červeného kríža jedného z unesených fyzicky napadli a je teraz v nemocnici.

Agentúra Ukrinform podobne ako ďalšie médiá skôr uviedla, že unesených je sedem a sú medzi nimi traja dobrovoľníci z Kyjeva, jeden Francúz a tri osoby z Donecka. Išlo výhradne o mužov. Ženy, ktoré boli v úrade, útočníci pustili. Skupina prišla do Donecka s liekmi, ktoré im potom separatisti zabavili.

Hovorca Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) David-Pierre Marquet neskôr agentúre DPA povedal, že separatisti sa zmocnili deviatich spolupracovníkov MVČK – ôsmich Ukrajincov a jedného Švajčiara.

„Boli zadržaní včera. Sú podozriví zo špionáže a teraz sa tieto obvinenia preverujú,“ povedal podľa AFP jeden z hovorcov samozvanej „Doneckej ľudovej republiky“ Kiril Rudenko ešte než médiá informoval o prepustení pracovníkov MVČK.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #Ukrajina #Oleksandr Turčynov #Mariupol