Juhosudánsky prezident a povstalecký vodca uzavreli prímerie

Juhosudánsky prezident Salva Kiir a veliteľ tamojších povstalcov Riek Machar v piatok uzavreli prímerie a zhodli sa na potrebe vytvoriť prechodnú vládu, ktorá by mala najmladšiu krajinu sveta doviesť k jej prvým voľbám naplánovaným na júl 2015.

10.05.2014 11:48
Riek Machar, Salva Kiir Foto: ,
Juhosudánsky vodca rebelov Riek Machar a prezident Salva Kiir si vymieňajú podpísané mierové dohody.
debata (1)

Vzájomnú dohodu podpísali v etiópskej Addis Abebe, kde sa streli prvýkrát od vypuknutia konfliktu v polovici decembra, hoci rokovania medzi vyjednávačmi oboch strán sa začali už v januári. Kiir a Machar, ktorí sú obaja kresťania, si tiež v miestnom prezidentskom paláci podali ruky a spoločne sa pomodlili.

„Keď už sme teda dostali rozum… dialóg je tou jedinou odpoveďou na ktorýkoľvek s našich problémov,“ povedal Kiir po skončení podpisového aktu. „Budeme naďalej postupovať správnym smerom.“ Prímerie má začať platiť v priebehu 24 hodín a podľa sprostredkovateľa Seyouma Mesfina z východoafrického Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) sa dohoda vzťahuje aj na ukončenie akéhokoľvek provokačného konania. Predošlé prímerie z januára zakrátko zlyhalo, z čoho sa obe strany vzájomne obviňovali. K novej dohode dospeli po nátlaku zahraničných predstaviteľov, ktorí sa obávali, že konflikt medzi Kiirovou národnostnou skupinou Dinkov a Macharovými Nuermi by mohol prerásť do genocídy. Výsledkom doterajších bojov je niekoľko tisíc mŕtvych a viac než milión utečencov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Južný Sudán