Ruský vicepremiér sľúbil návrat v bombardéri, Rumunsko je pobúrené

Rumunská vláda v sobotu požiadala Moskvu o vysvetlenie verejných vyjadrení podpredsedu ruskej vlády Dmitrija Rogozina, ktorý pobúrene reagoval na zamietnutie jeho žiadosti o vstup do rumunského a ukrajinského vzdušného priestoru pri jeho návrate z Moldavska do vlasti.

11.05.2014 13:52
Rusko, Dmitrij Rogozin, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin (vľavo) na snímke s ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom.
debata (93)

Rogozin vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že nabudúce sa do Rumunska vráti na bombardéri sovietskej výroby Tu-160. Vicepremiér a bývalý veľvyslanec pri NATO označil rumunské konanie za reakciu na americké želanie. Dôvodom však sú sankcie zo strany USA a EÚ, ktorej je Rumunsko členom. Sankcie obsahujú cestovné obmedzenia pre ruských predstaviteľov vrátane Rogozina známeho svojimi tvrdými postojmi smerom k Západu a najmä USA. Rumunsko však chce od Rusov vedieť, či slová Rogozina, ktorý sa vracal z proruského regiónu Podnestersko, predstavujú „oficiálny postoj Moskvy smerom k členskej krajine EÚ a NATO“.

„Rumunsko na žiadosť USA zatvorilo svoj vzdušný priestor pre moje lietadlo. Ukrajina mi opätovne nedovolí prelet. Nabudúce priletím na palube Tu-160,“ napísal na Twitter Rogozin v odkaze na najťažší bombardér na svete prezývaný aj Biela labuť. Rumuni to označili za „veľmi závažné stanovisko za súčasných okolností v regióne“. Bukurešť tým narážala na politickú krízu na Ukrajine, marcové pričlenenie ukrajinského polostrova Krym v Rusku a separatistické nálady v Podnestersku ako súčasti susedného Moldavska. Rumunská vláda aj preto začiatkom mája požiadala USA a NATO o zvýšenie prítomnosti svojich síl v regióne

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rumunsko #Ukrajina #Dmitrij Rogozin