Schröder: Stretnutie s Putinom prispelo k prepusteniu pozorovateľov

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder tvrdí, že jeho kritizované stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prispelo k prepusteniu pozorovateľov spolupracujúcich s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na východnej Ukrajine.

12.05.2014 10:59
Schroder, Putin Foto:
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder na archívnej fotografii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (8)

Sociálnodemokra­tický politik tiež v rozhovore s nedeľníkom Welt am Sonntag vyzval Západ, aby utlmil hrozby sankciami voči Rusku. Schröder koncom apríla zožal kritiku za to, že sa pri oslavách svojich 70. narodenín v Petrohrade stretol is Putinom. Snímky Schrödera v objatí so šéfom Kremľa sa objavili v nemeckých novinách.

„Ruský prezident nie je persona non grata,“ odpovedal Schröder na otázku, či bolo vhodné pozvať na oslavu aj Putina. „Naozaj ma potešilo, že mohol prísť, pretože som vedel, že budeme mať možnosť spolu hovoriť,“ vysvetlil bývalý kancelár.

Stretnutie sa pritom odohralo v čase silnejúcej krízy na nepokojnom juhovýchode Ukrajiny. Moskva je podozrievaná, že podporuje separatistické tendencie v regióne podobne, ako pred marcovou anexiou Krymu. Spojené štáty a EÚ na niektoré osoby blízke Kremľu uvalili sankcie.

Na prelome apríla a mája separatisti viac ako týždeň zadržiavali skupinu vojenských pozorovateľov spolupracujúcich s OBSE, medzi ktorými bol aj jeden český vojak. Schröder tvrdí, že Putina na stretnutí vyzval, aby pre oslobodenie siedmych pozorovateľov urobil maximum. Pozorovatelia boli prepustení 3. mája.

„Pokiaľ ide o situáciu okolo pozorovateľov OBSE, viedlo to k úspešnému výsledku. Využil som príležitosti požiadať prezidenta Putina, aby pomohol s oslobodením rukojemníkov,“ vyhlásil šéf nemeckej vlády z rokov 1998–2005.

Putin je osobným priateľom Schrödera, ktorý sa po odchode z vysokej politiky ujal funkcie predsedu dozornej rady spoločnosti Nord Stream AG. Tá vybudovala rovnomenný plynovod smerujúci z Ruska mimo Ukrajinu a Poľsko do Európy.

„Myslím, že je správne s ruským prezidentom hovoriť,“ poznamenal Schröder. „Mali by sme teraz menej hovoriť o sankciách, a namiesto toho hovoriť aj o bezpečnostných záujmoch Ruska,“ zdôraznil niekdajší kancelár.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Gerhard Schröder #OBSE #Ukrajina