Šéf OBSE predstavil v Bruseli plán na upokojenie ukrajinskej krízy

Šéf Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarsky prezident Didier Burkhalter pokladá za dôležitý signál, že Moskva v reakcii na separatistické referendá na východe Ukrajiny hovorila o "rešpekte" k výsledkom a nie o ich uznaní.

12.05.2014 14:46
Didier Burkhalter Foto: ,
Didier Burkhalter.
debata (29)

Burkhalter to vyhlásil v Bruseli pri odchode zo schôdzky s ministrami zahraničných vecí krajín Európskej únie. Švajčiar tam predniesol plán OBSE na riešenie ukrajinskej krízy, ktorý v prvom rade počíta s rýchlym spustením národného dialógu na samotnej Ukrajine.

Referendá predseda OBSE označil za nelegálne, v rozpore s ukrajinskou ústavou a za presne taký druh provokatívneho aktu, ktorého by sa strany sporu mali vyvarovať. „Naša cestovná mapa predpokladá, že sa všetky strany zdržia činov, ktoré odporujú ukrajinským zákonom,“ poznamenal Burkhalter. Je preto podľa neho dôležité, aby sa referendám nedostalo na medzinárodnej úrovni uznania.

„Najväčšou výzvou je čas. Nemáme čas strácať čas. Nemôžeme diskutovať, musíme rokovať,“ zdôraznil Burkhalter. Pre štvorbodový plán OBSE, ktorý ministrom únie predostrel, je podľa šéfa medzinárodnej organizácie potrebná podpora všetkých štyroch strán aprílovej schôdzky v Ženeve. Na nej sa zástupcovia EÚ, Ruska, USA a kyjevskej vlády dohodli na krokoch k riešeniu krízy, teraz sa však navzájom obviňujú z toho, že ich neuviedli do praxe. Ruský minister Sergej Lavrov v pondelok v Moskve Burkhalterov plán podporil.

Okrúhly stôl by sa mohol uskutočniť v najbližších dňoch

Ešte tento týždeň by podľa šéfa OBSE mohol byť v Kyjeve zorganizovaný vnúroukrajinský okrúhly stôl; teraz je vraj potrebné urýchlene nájsť vierohodných moderátorov podobnej diskusie. Jedným z nich bude zrejme nemecký diplomat Wolfgang Ischinger. Podľa textu z Burkhalterovho vystúpenia pred európskymi ministrami by série okrúhlych stolov mali prilákať zástupcov národnej vlády, ukrajinského parlamentu a zástupcov regiónov.

„V srdci celej operácie je Ukrajina. Snažíme sa nájsť riešenie, ktoré by pomohlo celej krajine,“ povedal Burkhalter novinárom v Bruseli. Zdôraznil, že k skutočnému zapojeniu všetkých strán sporu na Ukrajine do podobného dialógu sú veľmi dôležité vzťahy s Ruskou federáciou. „V Moskve sme videli otvorenosť k dialógu,“ zdôraznil a vyzval ministrami EÚ na posilnenie dialógu s Ruskom.

Šéf OBSE v Moskve rokoval minulý týždeň a práve po stretnutí s ním ruský prezident Vladimir Putin proruských separatistov na Ukrajine neúspešne vyzval na odloženie referenda. Rusko chce podľa Burkhaltera jasne vidieť známky toho, že si Západ i kyjevská vláda uvedomujú, že na východe Ukrajiny sú ľudia s odlišným názorom na vývoj krajiny, ktorých hlas bude mať v národnom dialógu svoju váhu.

OBSE ponúka na Ukrajinu svoju pozorovateľskú misiu

Plán OBSE, ktorý v pondelok európskym ministrom Burkhalter opísal, ráta s upokojením situácie a ukončením násilia, k čomu by mala prispieť aj amnestia pre tých, kto zloží zbrane a opustí nelegálne obsadené budovy. Trestu by sa nevyhli iba páchatelia ťažkých zločinov, teda napríklad vrážd.

Organizácia ponúka svoju pozorovateľskú misiu, ktorá by mohla pomôcť pri kontaktoch so separatistami, prepúšťaní zadržiavaných osôb, aj pri rozjazde programu odzbrojenia. Ďalšou časťou plánu OBSE sú okrúhle stoly – národný dialóg, ktorý by okrem diskusií na najvyššej úrovni mal byť doplnený aj o verejné stretnutia napríklad na radniciach a so silným zapojením miestnych a regionálnych zastupiteľstiev.

Posledným významným dielom cestovnej mapy sú prezidentské voľby pripravované na 25. mája. Tie sú podľa Burkhaltera pre stabilizáciu situácie zásadné a OBSE počíta s účasťou tisícky medzinárodných pozorovateľov. Prvé alebo druhé kolo prezidentského hlasovania by podľa OBSE mohlo byť prípadne využité na všeľudové hlasovania o niektorých zásadných otázkach, ktoré vzídu z rokovania pri okrúhlom stole.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #OBSE #Ukrajina #Didier Burkhalter