Pri talianskej Lampeduse sa utopilo najmenej 14 utečencov

Najmenej 14 utečencov prišlo o život, keď sa potopila ich loď južne od talianskeho ostrova Lampedusa. Talianskemu námorníctvu sa podarilo zachrániť asi 200 imigrantov v oblasti nachádzajúcej sa medzi Talianskom a Líbyou.

12.05.2014 21:40
debata (1)

Na lodi bolo približne 200 imigrantov, niektoré talianske médiá však uviedli, že ich bolo až 400. Zatiaľ nie je jasné, či sa môžu v mori nachádzať aj ďalšie telá. Nešťastie sa stalo deň potom, čo sa pri brehoch Líbye utopilo najmenej 40 utečencov zo subsaharskej Afriky. Ich loď sa potopila neďaleko Tripolisu.

Talianska vláda v novembri 2013 odštartovala rozsiahlu operáciu pod názvom Mare Nostrum, ktorá má zabrániť námorným tragédiám, aká sa stala napríklad v októbri minulého roku, keď sa pri ostrove Lampedusa utopilo vyše 300 imigrantov z Afriky.

Koncom marca zachránili pri talianskych pobrežiach iba za štyri dni vyše 4-tisíc ľudí, čo zodpovedá rastúcemu trendu z roka 2013. Za prvé mesiace tohto roku pricestovalo do Talianska až asi 25-tisíc imigrantov. Zvýšenie počtu utečencov býva pripisované konfliktom v Sýrii a krajinách Afrického rohu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #loď #Lampedusa #imigranti #utopenie