Česi nechcú vojakov NATO na svojom území

Česká republika nepodporuje prítomnosť zahraničných vojakov na svojom území. Uviedol to český minister obrany Martin Stropnický v reakcii na úvahy NATO o trvalej vojenskej prítomnosti v členských štátoch v súvislosti s krízou na Ukrajine.

13.05.2014 07:36
debata (134)

Stropnický vo vyjadreniach pre agentúru Reuters zverejnených v pondelok poukázal na to, že ľudia majú ešte stále „v živej pamäti“ okupáciu vojsk Sovietskeho zväzu z roku 1968. Český minister zároveň obvinil Rusko, že v Českej republike i po celej Európe vedie vo veci Ukrajiny „dezinformačnú kampaň“.

„Dobre vieme, že akékoľvek trvalé rozmiestnenie vojakov by predstavovalo problém. Patrím ku generácii, ktorá zažila rozmiestnenie 80 000 sovietskych vojakov v období normalizácie. Je to stále psychologický problém. Zvýšiť prítomnosť aliancie na našom území v rôznych modifikáciách, to áno. Ale pokiaľ ide priamo o rozmiestnenie jednotiek, v tomto prípade som skôr skeptický,“ doplnil Stropnický.

NATO minulý týždeň zverejnilo úvahy o trvalom rozmiestnení svojich vojakov v strednej a východnej Európe, pričom Poľsko o stálu prítomnosť síl NATO už požiadalo. Česko pritom malo byť ešte pred nástupom súčasného prezidenta USA Baracka Obamu spolu s Poľskom aktívnou súčasťou protiraketového štítu USA. Vybudovanie radarovej základne podporovala najmä vtedajšia pravicová vláda. Washington však nakoniec krátko po nástupe Obamu svoje plány v roku zrušil, čo sa stretlo s uspokojením českej verejnosti i Ruska.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #NATO #martin stropnický #Ukrajina