Ľudia môžu žiadať Google, aby na nich internet 'zabudol'

Ľudia sa môžu obracať na spoločnosť Google so žiadosťou, aby zo svojich výsledkov vyhľadávania na internete odstránili ich súkromné ​​dáta. Rozhodol tak Súdny dvor EÚ v prípade španielskeho občana, ktorý sa domáhal "práva byť zabudnutý" vo výsledkoch populárneho vyhľadávača spoločnosti.

13.05.2014 12:01
Logo Google Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Firma podľa súdu musí posúdiť opodstatnenosť takejto žiadosti. V prípade, že nevyhovie, môže sa žiadateľ obrátiť na zodpovedné dozorné alebo súdne orgány, uviedol európsky súd v tlačovej správe.

Podľa európskeho súdu je prevádzkovateľ internetového vyhľadávača zodpovedný za spracovávanie aj tých osobných údajov, ktoré sa nachádzajú na internetových stránkach zverejnených tretími osobami. V tlačovej správe v utorok súd vysvetlil, že spoločnosť musí zistiť, či má žiadajúci občan právo na to, aby určité informácie o ňom už s jeho menom vo výsledkoch vyhľadávania spájané neboli.

„Ak je tomu tak, odkazy na webové stránky obsahujúce tieto informácie musia byť vymazané zo zoznamu výsledkov vyhľadávania,“ uviedol súd. Medzi dôvody, kedy verejný záujem prevládne nad týmto právom jednotlivca, súd napríklad uviedol úlohu žiadajúcej osoby vo verejnom živote.

Kauza sa týka žiadosti španielskeho občana. Ten zistil, že vo výsledkoch vyhľadávača Google je pod jeho menom na zhliadnutie článok zo španielskeho denníka z roku 1998 o dražbe jeho nehnuteľností kvôli dlhom na sociálnom zabezpečení. Španiel žiadal od zodpovedných úradov svojej krajiny, aby vydavateľ denníka aj Google zmienku odstránili, pretože dlh už dávno uhradil a informácie sú teda irelevantné.

Španielsky úrad pre ochranu údajov zamietol sťažnosť proti vydavateľovi denníka, ktorý informáciu zverejnil legálne. Vyhovel však v rovnakej veci vo vzťahu k spoločnosti Google a jej španielskej pobočke. Tie sa však odvolali na súd, ktorý sa Európskeho súdneho dvora pýta na jeho výklad európskej smernice o ochrane osobných údajov.

Európsky súd okrem iného konštatoval, že právo Únie sa na spoločnosť Google sídliacu v USA aj na jej španielsku odbočku vzťahuje napriek tomu, že samotné údaje sú spracovávané podnikom mimo EÚ, v tomto prípade v Spojených štátoch.

Súdny dvor EÚ zdôraznil, že vyhľadávanie na sieti umožňuje získať štruktúrovaný prehľad informácií o hľadanej osobe. Informácie týkajúce sa „množstva aspektov súkromia“ by podľa súdu bez vyhľadávača nemohli byť vzájomne prepojené alebo by to išlo len veľmi ťažko. „Užívatelia internetu tak môžu vytvoriť viacmenej podrobný profil vyhľadávaných osôb,“ upozornil súd.

Účinok je podľa súdneho verdiktu znásobený tiež významnou úlohu internetu v modernej spoločnosti a faktickou „všadeprítomnosťou“ podobných informácií. „Takýto zásah do základných práv nemožno vzhľadom na jeho možnú závažnosť ospravedlniť iba hospodárskym záujmom prevádzkovateľa vyhľadávača na spracovanie údajov,“ mieni súd.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #internet #Súdny dvor EÚ