Európska komisia spustila podrobný porovnávač univerzít

Európska komisia v utorok spustila porovnávací server U-Multirank zameraný na hodnotenie viac ako 850 univerzít zo 70 krajín sveta. Unikátna internetová pomôcka neponúka klasické rebríčky kvality univerzít, ale umožňuje hodnotenie jednotlivých vysokých škôl podľa špecifických kritérií.

13.05.2014 16:30
debata

Nový server ponúka informácie o kvalite štúdia na viac ako 850 vysokých škôl, ktoré zahŕňajú viac ako 1 000 fakúlt a 5-tisíc študijných programov.

U-Multirank sa líši od existujúcich celkových rebríčkov kvality univerzít a ponúka podrobnejšie porovnávanie na základe kritérií, ako sú hodnotenie profesorského zboru, kvalita prednášok, komunikácia medzi prednášajúcimi a študentmi alebo ponuka zahraničných študijných pobytov. Zvlášť je hodnotené napríklad prepojenie škôl s ekonomikou.

Univerzita či konkrétna fakulta je v jednotlivých „predmetoch“ oznámkovaná na päťstupňovej škále od A (veľmi dobrá) po E (slabá).

Záujemca tak dostáva prehľad o silných a slabších stránkach jednotlivých škôl. „Sme radi, že sme navrhli a uskutočnili tento nový užívateľsky ústretový a mnohodimenzionálny porovnávač, ktorý presahuje zjednodušujúce tabuľky najlepších a ktorý reaguje na častú kritiku existujúcich globálnych rebríčkov univerzít,“ povedal pedagóg Frans van Vught z univerzity v holandskom Twente, ktorá sa na rozbehnutí projektu podieľala.

Server U-Multirank dáta získal predovšetkým od viac ako 60-tisíc študentov študujúcich na jednotlivých vysokých školách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #univerzity #hodnotenie