Výbuch v tureckej bani zabil vyše 200 baníkov, stovky sú pod zemou

Počet mŕtvych po výbuchu a požiari v tureckom uhoľnej bani stúpol na 274 Podľa tlačových agentúr to v stredu uviedol turecký minister energetiky Taner Yildiz. Vyhlásil, že nádej na nájdenie ešte žijúcich ľudí sa znižuje. V čase nešťastia bolo podľa neho pod zemou 787 baníkov.

13.05.2014 22:10 , aktualizované: 14.05.2014 22:34
Turecko, baňa, nešťastie, výbuch, baníci Foto:
Baníci vedú zachráneného priateľa, ktorý prežil explóziu v tureckej bani.
debata (11)

Záchranné práce stále pokračujú, podľa agentúry AP doteraz ostávajú uväznené v bani približne dve stovky ľudí. Turecká tlač uvádza, že uväznených pod zemou môže byť až 300 ľudí. Turecko za mŕtvych vyhlásilo trojdňový smútok.

K výbuchu došlo asi dva kilometre pod zemou pri meste Soma ležiaceho približne 250 kilometrov južne od Istanbulu. Explózia nastala v utorok popoludní, keď podľa niektorých zdrojov vybuchol transformátor a začalo horieť.

Väčšina z baníkov zomrela podľa Yildiz v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým. Z bane už do nemocníc previezli 80 ľudí, z ktorých štyria sú v kritickom stave, uviedol minister. Evakuovať sa podarilo už vyše 360 ľudí.

Pred baňou podľa televíznych záberov čakajú davy príbuzných a emotívne reagujú na každého baníka, ktorého záchranári vyvedú či vynesú von. Záchranné práce budú podľa médií pokračovať ešte niekoľko hodín.

Baníci vedú zachráneného priateľa, ktorý prežil...
Záchranári pri vchode do bane.
+3Príbuzní baníkov sa snažia získať informácie o...

Miesto nešťastia sa v stredu chystá navštíviť premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý pre tragédiu odložil plánovanú cestu do Albánska.

Hoci sú banské nešťastia v Turecku pomerne časté, utorková tragédia sa môže čo do počtu obetí stáť vôbec najhoršou v histórii. K tej doteraz najvážnejšej došlo v roku 1992 blízko čiernomorského prístavu Zonguldak, keď v bani explodoval plyn, ktorý zabil 263 pracovníkov.

Turecká baňa pri Some mala vraj bezpečnostné incidenty aj v minulosti

Turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) pred štrnástimi dňami v parlamente zamietla návrh opozície na vyšetrovanie množiacich sa pracovných incidentov v bani pri Some. O pomeroch v bani v utorok informoval turecký denník Hürriyet .

Ľudová republikánska strana (CHP) žiadala vyšetrenie smrteľných nehôd v bani pri Some, ktorá leží v západnej provincii Manisa 250 kilometrov od Istanbulu. V roku 2013 sa vraj v baniach v oblasti Somy stalo 5-tisíc incidentov, pri ktorých bolo zranených deväť ľudí.

Baňa, v ktorej sa stalo nešťastie v utorok, patrí spoločnosti Soma Holding, Alpa Gürkana. Pri jednom z rozhovorov si v roku 2012 pochvaľoval, ako sa mu podarilo po prevzatí od štátu znížiť náklady ťažby z pôvodných 140 dolárov na tonu na necelých 24 dolárov. Povedal vtedy, že je to vďaka „operatívnejšiemu postupu súkromného sektora“. Soma Holding patrí k najväčším tureckým uhoľným spoločnostiam. Ročne vyťaží 5,5 milióna ton uhlia a baňu pri Some riadi od roku 1984.

Po utorkovom nešťastí spoločnosť vydala vyhlásenie, v ktorom uisťuje, že posledná inšpekcia bane pred dvoma mesiacmi nepreukázala nič, čo by odporovalo predpisom.

Utorkové nešťastie vyvolalo v Turecku vlnu rozhorčenia a ľudia kritizujú najmä zlé bezpečnostné opatrenia. Obviňujú vládu, že k tomu prispela tým, že dala súkromným firmám voľnú ruku. Na stredu je zvolaných niekoľko protestov, jeden z nich sa má konať popoludní v Istanbule. „Nehoda v tomto súkromnom podniku je pracovná vražda najvyššieho stupňa,“ povedal denníku Hürriyet bývalý šéf baníckych odborov Çetin Uygur. Podľa ďalších odborárov bolo v čase nešťastia pod zemou mnoho príležitostne najatých baníkov. V podniku pracuje vyše 6-tisíc ľudí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #baňa #explózia