Okrúhly stôl v Kyjeve má hrany

Na Ukrajine sa začína celoštátna diskusia o politickom urovnaní. K dialógu znepriatelené strany vyzýva Západ i Rusko. Od rokovaní za okrúhlym stolom si však málokto sľubuje hladký priebeh a skorý výsledok.

14.05.2014 07:25 , aktualizované: 09:18
debata (38)

Zádrh sa črtá v zložení účastníkov. Najradikálnejších vzbúrencov z východu Ukrajiny do metropoly nik nepozval. Je otázne, či by tam v obave o vlastnú bezpečnosť vôbec prišli. Expremiérka Julia Tymošenková, kandidujúca v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, preto navrhla, aby sa okrúhly stôl premiestnil z Kyjeva do východoukrajinského Donecka.

„Sme pripravení na rozhovory s tými, ktorí sa usilujú o mierové riešenie,“ vyhlásil včera dočasný prezident Oleksandr Turčynov. „K tým, ktorí budú naďalej so zbraňami v rukách terorizovať región, štátna moc pristúpi v súlade so zákonom – pokračovaním protiteroristickej operácie,“ dodal.

Ukrajinské médiá včera hlásili boje z oblasti Kramatorska. Vojenská kolóna vezúca zásoby munície pri tomto 160-tisícovom meste v Doneckej oblasti padla do nastraženej pasce. Pri útoku z granátometov a kalašnikovov zahynulo šesť vojakov a ďalších osem utrpelo zranenia, priznala armáda.

Útočí aj druhá strana. Vodca proruských separatistov v Luhanskej oblasti Valerij Bolotov sa včera stal terčom neznámeho ostreľovača. Samozvaný gubernátor po zásahu do pleca stratil veľké množstvo krvi, bol však včas ošetrený a jeho život nie je ohrozený, informovala agentúra RBK. Podľa hovorcu takzvanej Luhanskej ľudovej republiky, ktorú Bolotov v pondelok vyhlásil, „atentát je odpoveďou Kyjeva na referendum“. V ňom sa podľa proruských vzbúrencov v nedeľu rovnako ako v Doneckej oblasti drvivá väčšina hlasujúcich vyslovila za samostatnosť. Bolotov má povesť jedného z najtvrdších radikálov, ktorí koncom apríla nahradili na čele povstaleckých skupín umiernenejších aktivistov.

Odmieta akékoľvek rozhovory s Kyjevom a presadzuje spojenie s Ruskom. Prvým krokom k tomu by podľa neho malo byť vytvorenie Novoruskej federácie. Jej základ by mal tvoriť zamýšľaný zväz tzv. Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky. Práve cestou na rokovanie o tejto únii, ktorá by neskôr požiadala o pripojenie k Rusku, včera Bolotova zasiahol snajper.

Nové krviprelievanie posilnilo skepsu pred začiatkom rokovaní za okrúhlym stolom. Tie by podľa plánu mali pripraviť reformu ukrajinskej ústavy. Na diskusii sa popri súčasnej vláde a umiernených zástupcoch prevažne ruskojazyčného juhu a východu krajiny majú zúčastniť aj bývalí prezidenti Leonid Kravčuk a Leonid Kučma, vplyvní podnikatelia a cirkevní hodnostári.

Okrúhly stôl je súčasťou „cestovnej mapy“, ktorú v pondelok predložil prezident Švajčiarska, predsedajúcej krajiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Podľa návrhu OBSE by sa k rozhovorom mali pripojiť aj zástupcovia vzbúrencov. Kyjevská vláda však s „teroristami“ rokovať odmieta. Za stôl je vraj ochotná zasadnúť iba s aktivistami, ktorí „nemajú na rukách krv“. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo včerajšom vyhlásení „neochotu súčasného ukrajinského vedenia viesť reálny dialóg s predstaviteľmi regiónov“, označilo za „vážnu prekážku na ceste k zníženiu napätia a k občianskemu porozumeniu na Ukrajine“.

Moskva v utorok v reakcii na nové sankcie Západu oznámila, že nepredĺži využívanie Medzinárodnej vesmírnej stanice po roku 2020, ako to žiadali USA. Zakáže tiež Američanom používať ruské raketové motory pri vojenských štartoch a od leta pozastaví používanie amerického navigačného systému GPS v Rusku.

Na Ukrajine sa uskutoční prvý okrúhly stôl o riešení krízy

Na Ukrajine by sa mal v stredu uskutočniť prvý okrúhly stôl ukrajinských politikov a občianskych združení s cieľom zmierniť súčasnú napätú situáciu.

Rokovanie sa bude konať za účasti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Medzinárodné spoločenstvo považuje okrúhle stoly za dôležité na upokojenie a riešenie situácie po víkendových referendách v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sa veľká väčšina obyvateľov vyslovila za nezávislosť ich regiónov. Ukrajina potrebuje národný dialóg, počas ktorého sa prediskutujú otázky decentralizácie, ústavných reforiem a bezpečnosti krajiny.

Na Ukrajinu v utorok pricestoval nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, aby pomohol nadviazať rokovania medzi ukrajinskou vládou a jej protivníkmi v Doneckej a Luhanskej oblasti. Celonárodný dialóg je súčasťou krízového plánu OBSE. Steinmeier podľa vlastných slov dúfa, že okrúhle stoly pomôžu k odzbrojeniu separatistov na východe krajiny, k ukončeniu pokračujúcej okupácie niektorých vládnych budov ako aj k zlepšeniu atmosféry pred prezidentskými voľbami plánovanými na 25. mája.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina